vajkultusz

2017.08.05. 11:37

Népszerű az egészséges vaj

A vajat újra felfedezte a világ. Amióta bebizonyították, hogy egészségesebb mint a margarin, sokkal több fogy belőle. Már ott tartunk, hogy Európában vajhiány­ van, több mint kétszeresére drágult az ára, és vele együtt sok más tejterméké és élelmiszeré is. Magyarországon hatalmas lehetőségek vannak kihasználatlanul a vajgyártásban, már el is kezdték kiaknázni ezeket – írja a Vasárnap Reggel

Workers extract the butter out of the wooden churn on March 17, 2015 in the manufacture of Echire, central western France. The unique process in France is used for a hundred years in the Beurreurie Echiré. PHOTO AFP/GUILLAUME SOUVANT / AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT

Újra vajkultusz van a világban

A nagykereskedelemben a tejszín és vaj ára tízéves rekordon áll, és egy év alatt megduplázódott. Harcz Zoltán, a Magyar Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója a Vasárnap Reggelnek azt mondta: az okok az európai tejhiányra vezethetők vissza. Amely azért alakult ki, mert 2015-ben az Európai Unió liberalizálta a tejpiacot, felszámolta a tejkvótarendszert, ez pedig az árak eséséhez vezetett. Az alacsony árak érzékenyen érintették a tejtermelőket, többségük felhagyott a tevékenységével. Brüsszelnek gyorsan reagálnia kellett, önkéntes termeléscsökkentést vezetett be, kompenzációt fizetett azoknak a gazdáknak, akik nem termeltek tejet.

A magyarok nagyon kevés vajat vásárolnak, a legtöbbet a franciák, ők átlagosan 8 kilót fogyasztanak fejenként egy évben. A németek is csaknem az uniós átlag dupláját, több mint hat kilót. Az uniós átlag ugyanis 3,8 kiló. Harcz Zoltán erről azt mondta: nálunk is egyre többen szeretik a vajat, de Magyarországon még az uniós átlag felénél is kevesebb fogy, átlagban alig 1,6 kiló/fő évente.

A vajjal együtt minden drágul

A vaj drágulása nagyon sok termék árát húzza magával. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet árinformációs rendszere szerint ez már tapasztalható is. A magyar trappista sajt 31 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban, a tejföl 15 százalékkal drágult. Ez főleg azért van, mert a zsíros tejtermékekhez Magyarországon import tejszínre van szükség. Nálunk ugyanis ez nem elég jó minőségű, és sokkal több tejfölt állítanak belőle elő, mint máshol, ezért kevesebb marad vajnak.

Annak érdekében, hogy csökkenjen a hazai ipar importkitettsége, a magyar gyártók arra ösztönöznék a hazai tehenészeteket, hogy zsírosabb és fehérjékben gazdagabb tejet állítsanak elő. Összehasonlításként: Hollandiában 4,2 százalék a tejek átlagos zsírtartalma, Finnországban 4,3 százalék, Magyarországon viszont csupán a 3,6 százalékot érik el a termelők. Harcz Zoltán szerint a magyar gazdák azért nem szánnak több forrást a takarmányozásra, mert a felvásárlási árak jóval elmaradnak az uniós átlagtól.

Exportra is fogunk termelni a különleges magyar vajból

A mostani növekedés azonban jó irányba indította a termelőket és a feldolgozókat is. Ideje is volt – fogalmaz a lap cikkírója. – Az elmúlt két évtizedben ugyanis vajkészítés terén gyakorlatilag nem volt fejlesztés Magyarországon. Nálunk a tejszínt elsősorban tejföl készítésére használják, a vaj nem számít elsődleges tejterméknek. Éppen ezért kerül rengeteg import vaj az országba, főleg Németországból és Írországból. Ez két éven belül megváltozhat.

„Tavaly elkezdődött a vajgyártási technológia fejlesztése az országban. Két év múlva már megfelelő mennyiségű, prémium minőségű és kenhető magyar vajat tudunk előállítani”.

– mondta az ügyvezető igazgató, hozzátéve „a magyar nyers tejnek megvan az a különlegessége, hogy fehér színű, nem pedig sárga, ezért nagyon tetszetős vajat lehet belőle előállítani. Ez a világos szín a piacon különlegesnek számít. A közel-keleti országok nagyon keresik is, egyelőre azonban nincs belőle megfelelő mennyiség. A mostani fejlesztéseknek köszönhetően azonban lehet. ”

Tejföl kontra vaj

Európában sehol sem lett akkora sikere a tejfölnek, mint nálunk. A magyaros konyha elengedhetetlen alapanyaga a töltött káposztától a lángosig, a paprikás csirkéről ne is beszéljünk. De vajon mi köze a vajhoz? Az, hogy mindkettő tejszínből készül. A tejföl savanyítással, a vaj köpüléssel. Mivel az alapanyag ugyanaz, ha nő a kereslet, drágul a vaj, az üzemekben pedig inkább azt készítenek belőle, mert sokkal nagyobb rajta a várható haszon – zárja írását a Vasárnap Reggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!