felértékelődő szerep

2018.11.28. 14:14

Stratégiai cél az erdészet fejlesztése

A kormányzat és az erdészet együttműködését több stratégiai terület is megkívánja.

Ilyen például az erdész szakma presztízsének növelése, az erdészeti oktatás fejlesztése, vagy a szakképzett emberi-erőforrás biztosítása – mondta az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkára szerdán, az OEE küldöttgyűlésén Budapesten. Bitay Márton Örs köszöntő beszédében hozzátette, hogy

további összefogásra van szükség a jogszabályi környezet véglegesítésében, a vidékfejlesztés szakterületeit illető feladatokban, valamint a társadalmi kommunikációban.

Elmondta, hogy az OEE az agrárium legrégibb és legnagyobb társadalmi szervezete, közhasznú tevékenysége másfél évszázada meghatározza az ágazatot, a mintegy 4500 erdészeti szakember közel 80 százaléka egyesületi tag is.

Bitay Márton Örs kiemelte, hogy a trianoni békeszerződés legnagyobb vesztese az erdészeti ágazat volt, Magyarország a történelmi erdőterületének 84 százalékát veszítette el akkor. Az erdészeknek köszönhetően azóta a magyar erdők kiterjedése megduplázódott, jelenleg Magyarország termőterületének a negyede erdő, a szántó után a második legnagyobb művelési ág.

Hangsúlyozta, hogy a magyar erdővagyon az alaptörvényben rögzített nemzeti kincs.

Szólt arról is, hogy

a változó világban az erdők szerepe minden tekintetben felértékelődik.

A magyar erdők ökológiai és gazdasági értékének fenntartása, gyarapítása az erdészek nemes hivatása, ezért az egyesület és a tárca közti kiváló kapcsolatot tovább lehet mélyíteni – közölte. Bitay Márton Örs szerint az együttműködés látványos sikereket mutat fel a nemzetpolitika megvalósításában is, hiszen példaértékű az OEE teljesítménye a Kárpát-medencei szintű összefogásban: például az Erdészeti Lapok határon túli terjesztésében, valamint az erdélyi, a felvidéki és a kárpátaljai helyi csoportok létrehozásában.

A partnerség eddigi eredményeire jó példa az erdőtörvény megújítása is, a korszerűsítés kiegyensúlyozottabbá tette a szabályozást és nagyobb mozgásteret ad a fenntartható gazdálkodásnak – tette hozzá az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az erdőgazdasági cégcsoport kiváló teljesítményt produkál az erdővagyon gyarapításában, a természetkezelő erdőgazdálkodásban, a turisztikai szolgáltatásokban és a környezeti nevelésben. Példamutató partner a vidékfejlesztésben és a szociális tűzifa programban – fejtette ki.

Címkék#erdészet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!