alapkőletétel

2019.05.21. 17:08

Szijjártó Péter: az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik kitörési pontja

A teljes feldolgozóipari kibocsátás egytizede érkezett ebből a szektorból – közölte a miniszter.

A magyar gazdaság egyik kitörési pontjának nevezte az élelmiszeripart Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Várda Meat Kft. új üzemének keddi alapkőletételén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán. A baromfimelléktermék-feldolgozó üzem 3 milliárd 960 millió forintba kerül.

2018-ban a magyar élelmiszeripar – hétszázalékos emelkedés után – 3235 milliárd forintnyi termelési értéket állított elő. A teljes feldolgozóipari kibocsátás egytizede érkezett ebből a szektorból – közölte a miniszter.

Az ágazatban 151 ezer ember dolgozik, a baromfihús-kivitel 220 ezer tonna volt tavaly, ami 30 ezer tonnával több, mint 2017-ben.

Ennek jelentős része Kisvárdáról és térségéből származott – mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: a termékeinek 100 százalékát a brit piacon értékesítő társaság beruházásához a kormány 1,58 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá, a fejlesztéssel pedig ötven munkahely jön létre.

Olyan fejlesztés indul el Kisvárdán, amely nemcsak a térségnek, hanem az egész magyar gazdaságnak is érezhető hasznot fog hozni

- mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a magyar gazdaság teljesítményéről szólva közölte: a kontinensen Magyarország produkálta a legnagyobb, 5,2 százalékos gazdasági növekedési ütemet 2019 első negyedévében, ami az „Európa-bajnok címet” adta az országnak.

Ez az adat három és félszerese az első negyedéves európai növekedési átlagnak – mondta a miniszter, hozzátéve, utoljára 2010-ben volt ilyen magas ez a gazdasági mutató.

Az elért jó eredmény annak is köszönhető, hogy 2018-hoz képest idén százezerrel többen dolgoznak, 2010 óta pedig 820 ezer új munkahely jött létre Magyarországon.

A számok mögött a töretlen beruházási kedv is látható: tavaly országosan 25,5 százalékkal nőtt a beruházások értéke, az exportteljesítmény pedig 6,4 százalékkal növekedett 2019 első negyedévében – fűzte hozzá a politikus.

A miniszter a kkv-szektor fejlesztésével kapcsolatban elmondta, az Eximbank a versenyképesség erősítése érdekében tavaly 300 milliárd forintnyi új hitelt helyezett ki a magyar vállalkozásokhoz.

Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője közölte: bebizonyosodott, hogy a „Tiszán innen” is lehet nagyszabású, nagy volumenű beruházásokat megvalósítani.

Példaértékűnek nevezte, hogy a Master Good Kft. Kisvárdán működő baromfifeldolgozójára számos helyi és térségi kis- és középvállalkozás csatlakozhat rá beszállítóként.

A Várda Meat Kft. közleménye szerint a társaság az új üzemben a baromfi vágóüzemekben ipari mennyiségben keletkező csirkezsigereket, a nem étkezési célú nyesedékeket és a kopasztás után visszamaradó csirketollat dolgozza fel.

Az évi mintegy 19-21 ezer tonna melléktermékből prémium minőségű húslisztet, baromfizsiradékot és toll-lisztet állítanak elő.

A zöldmezős beruházásban megépülő üzem várhatóan novemberre készül el. A társaság a beruházáshoz 2,3 milliárd forint saját erőt biztosít, ebből 1,4 milliárd forintot banki hitelből finanszíroz.

A Várda Meat Kft. 2018-as árbevétele 580 millió forint volt, a cég tavaly 21 állandó munkavállalót foglalkoztatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!