Több mint harminc dolgozót küldtek el a túrkevei fürdőből

A koronavírus miatt kialakult helyzet a legtöbb gazdasági ágazatban, így a turizmusban, vendéglátásban is komoly nehézségeket okozott.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Facebook/Túrkeve Termál

Nehéz döntést kényszerült meghozni a nagykunsági város és a helyi fürdő vezetősége is a közelmúltban: a Túrkeve Termál és Élményfürdő például majd minden dolgozóját kénytelen volt elbocsátani.

– Ameddig csak lehetett, a fürdőt és a szálláshelyeket is üzemeltettük. Azonban amikor azt tapasztaltuk, hogy a strand forgalma szinte nullára csökkent, és a tervezett szállásbevételeink is elmaradtak, a bezárás bizonyult a legjobb megoldásnak – mondta lapunknak Hegyi Csaba, a fürdő ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy a fürdő nem rendelkezett tartalékkal. A belépőkből az alapműködés finanszírozása biztosítható, bevételt a kapcsolt szolgáltatásokból, szállásokból befolyó összegek jelentenek. Ám a korábbi foglalások lemondásával ez a lehetőség sem maradt meg.

Hegyi Csaba, a fürdő ügyvezető igazgatója arról szintén szót ejtett, hogy a koronavírus-járvány kitörése előtt már elkezdték a fürdőt érintő felújítási munkálatokat is, ezeket azonban a költségek csökkentésének érdekében a tulajdonos önkormányzat leállította.

– Hamar világossá vált, hogy egy elhúzódó, nehéz időszak elé nézünk. Csak olyan területekre fókuszáltunk, melyek a fürdő teljes évi nyitvatartását tették volna lehetővé. Tehát a gyó­gyászati épület, valamint a belső terek renoválása, karbantartása került előtérbe – részletezte. A nehéz döntések természetesen a dolgozókat is érintették.

– Április elsejével minden kollégánk bérét a felére csökkentettük a túlélés érdekében. Ekkor már megjelentek a hírek az állam gazdaságmentő csomagjáról is. Ezt nagypénteken nyilvánosságra hozták, kedden értelmeztük, áttanulmányoztuk. Szerdán azonban arról tájékoztattuk a kollégáinkat, hogy sajnos a megoldási javaslat a mi helyzetünkben nem nyújt segítséget, így az elbocsátások mellett kellett döntenünk – részletezte Hegyi Csaba. Hozzátette, hogy mindössze néhány dolgozó maradt, csökkentett óraszámban, az alapvető működési feladatok ellátására. Kiemelte, hogy amint a helyzet lehetővé teszi, újra elkezdik foglalkoztatni a kollégákat.

Túrkeve polgármestere, Sallai Róbert Benedek közösségi oldalán, hosszú posztban fejtette ki álláspontját és a döntés okait. A fürdő a város egyik igen fontos eleme, így a megmentése elsődleges szempont volt. Ennek érdekében, hosszas egyeztetések után a drasztikus kiadáscsökkentés mellett döntöttek. A legnyomósabb érv természetesen a bevételek hiánya volt. Ezek nélkül ugyanis a működés költségeit a dolgozók csökkentett munkaórában történő foglalkoztatása esetén sem tudják fedezni. A polgármester azt is elmondta, hogy harmincegy dolgozónak ajánlották fel a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetését.

– A megbeszélések folyamatosak, a többség minden bizonnyal elfogadja ezt a lehetőséget. Illetve lesznek dolgozók, akik a munkaviszony változtatása nélkül szeretnének más munkakörbe kerülni. Ez nagyjából öt-hat karbantartót érint, nekik felajánlottuk, hogy a Városgondnokságnál folytassák a munkát – részletezte. Sallai Róbert Benedek is kiemelte, bízik abban, hogy a veszélyhelyzet elmúltával ismét visszakaphatják állásaikat a strand dolgozói.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában