Ipari mérték

2019.01.24. 07:44

Tovább drágulnak az építőanyagok

A gyártók forgalma az előző évit is meghaladva, jellemzően 20 százalékkal nőtt tavaly. Az építőanyagok 2-10 százalékkal drágultak, az idén pedig 5-10 százalékkal tovább emelkednek.

Összességében 20 százalékkal bővült a hazai építőanyag-piac forgalma 2018-ban, a dinamikus növekedés még a 2017-est is meghaladta. Kiugróan a szerkezetépítő és a hőszigetelő anyagok iránt nőtt a kereslet, terméktípustól függően 15–40 százalékos mértékben – mondta a Világgazdaságnak Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke.

Legkiemelkedőbb mértékben, 40 százalékkal a fehér falazati anyagok értékesítése erősödött a hazai építőanyag-gyártóktól összegyűjtött éves forgalmi jelentések szerint, de 25-30 százalékkal több fogyott szálas hőszigetelőkből és 15-20 százalékkal több égetett téglából is.

Mindez az újlakás-építési projektek felpörgésével, valamint a jelentősebb ipari és intézményi beruházások elindításával függ össze

– hangsúlyozta Szarka László.

Az építőanyag-gyártók 2-10 százalékkal emelték az áraikat a költségeik növekedése, mindenekelőtt a 10-20 százalékos béremelési kényszer miatt. Hasonló mértékű drágulásra kell az idén is számítani, hiszen a további béremelések mellett várható az energia- és a nyersanyagárak, valamint a fuvardíjak két számjegyű növekedése is. Eközben kapacitáshiány van kivitelezőkből, elsősorban a szerkezetépítésben és a tetőfedésben – mondta a szövetség elnöke.

Mint rámutatott: a vállalatok működésének szinten tartása érdekében a gyártók erősen érdekeltek abban, hogy növeljék a hatékonyságukat.

A MÉASZ erre az évre a konjunktúra folytatódását várja az újlakás-építések lassuló ütemű növekedése mellett.

A lakásfelújítások némi csökkenése máris érzékelhető a szövetség tagjainak visszajelzései szerint. A MÉASZ e téren tartós növekedést az épületenergetikai korszerűsítésekre is kiterjedő részleges áfa-visszatérítéstől remél, erre javaslatot is tett a kormánynál. A szakmai szövetség elnöke kifejtette: érzékelik, hogy a kormányban megvan a szándék az eddigieknél hatékonyabb ösztönzőrendszer kialakítására.

„Két legyet ütnénk egy csapásra, ha az épületenergetikai korszerűsítéseknél használt anyagokról és a munkadíjról számlát kérnének a megrendelők, amelynek alapján visszakaphatnánk a 27 százalékos áfa egy részét„

– közölte Szarka László. Ekkor ugyanis egyrészt a beépített anyagok és berendezések is ellenőrzött forrásból származnának, ami a termékek teljesítménynyilatkozatai révén minőségi garanciát jelentene, másrészt az ágazat kifehérítését is szolgálná a megrendelőket ösztönző rendszer.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható.

Borítókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!