változás

2018.12.05. 05:59

Valószínűleg nem lesz nagy hatással a Brexit a magyar gazdaságra

Az viszont még kérdéses, hogy a kilépés miatt csökken-e a turisták száma.

A mostani feltételek mellett az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének, a Brexitnek marginális hatása lehet a magyar gazdaságra – jelentette ki a Világgazdaságnak nyilatkozva Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője.

A Nagy-Britanniából Magyarországra érkező működő tőke ugyanis kicsi, és nincs annyira szoros kereskedelmi kapcsolat sem a két ország között, mint például Németországgal vagy Ausztriával – vélte.

Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke ugyancsak a Világgazdaság szerdai számában arról beszélt, hogy a Brexitnek a budapesti turizmusra gyakorolt hatását nehéz megbecsülni. Az üzleti turizmus „európai térképét átrajzolja a kilépés”, de ennek elsősorban Frankfurtban és más pénzügyi központokban lehet jelentősége.

A brit fiatalokat és az idősebb turistákat az útlevél-ellenőrzés nem tartja vissza az utazástól. A turisták akkor maradhatnak el, ha az angol font árfolyama jelentősen leértékelődik, de erre legfeljebb rendezetlen kilépés esetén kerülhet sor.

A „másodkörös hatások” közül Pálffy Gergely kiemelte azt, hogy egy szolgáltatóközpont Magyarországra települése lendületet adhat a gazdaságnak.

A brit kilépés miatt az EU a következő költségvetési ciklusban kevesebb forrásból gazdálkodhat, de az elemző szerint Magyarország nem veszíthet nagyot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!