Se befőzni, se megfőni

2018.08.10. 07:00

Pásztor Erzsi napokig ki sem mozdul otthonról

A színésznő ma már jobban szeret a szobába húzódni a kánikula elől.

Pásztor Erzsi nagymamája és az édesanyja mesterien készítették a lecsót, a savanyúságokat, a lekvárokat. Erzsike világéletében kitűnő háziasszony hírében állt, ám a befőzést máig sikerült megúsznia – írja a Hot! cikke alapján a Vasárnap Reggel.

„Egy hadseregre való csemegét tett el nagyanyám nyaranta, tavaszra mégis elfogyott minden!”

– emlékezett vissza a színésznő.

„Nálunk a lecsó volt a sláger, de a mamám meggybefőttet is mindig csinált a kedvemért. Nekem sosem kellett befőznöm, anyu ellátott mindennel, később Ibi barátnőmtől kaptam csodás lekvárokat, évtizedek óta pedig pompás savanyúságosom van. Ma már Ibi sincs, ám a boltban bármit beszerezhetek, és a barátaimtól meg a rajongóktól is kapok finomságokat.

Érdekes, hogy Heni lányom viszont imád befőzni, fantasztikus savanyúságokat, gyümölcsöket, zöldségeket, csatnikat szokott eltenni”

– tette hozzá.

Pásztor Erzsi legkedvesebb évszaka a nyár, gyerekkorától a magyar tengernél vakációzhatott, de a fővárosban is megtalálta a nyár szépségeit.

„A Tungsram gyár strandja az újpesti Duna-parton óriási népszerűségnek örvendett az ötvenes, hatvanas években, sokat jártam oda a barátnőimmel” – folytatta Pásztor Erzsi. „Vasárnaponként a margitszigeti Palatinus strandra mentünk anyámmal, aki annyira imádott úszni, hogy télen fedett uszodába is elcipelt. Amikor anyukám másodszor is férjhez ment, a nevelőapám révén a Balaton lett a családi vakációk helyszíne. Ahogy vége lett az iskolának, az öcsémmel vonatra szálltunk Arács felé, és csak ősszel jöttünk vissza Pestre. A ház ma is megvan” – mesélte a művésznő, aki ma már nem bírja úgy a hőséget, mint egykor.

„Nyaranta reggel hatkor a piacon vagyok, hétkor már itthon hűsölök.

Besüt hozzám a nap, ezért a hálóban a légkondi mellett még a ventilátor is megy. Ha nincs munkám, napokig a lábamat sem teszem ki a lakásból!”

Kovászos uborka, ahogy Erzsike szereti

Hozzávalók: 1 ötliteres befőzőüveg, 2 kg fürtös uborka, 2 csomó friss kapor, 2,5 l víz, 2 ek. só, 2-3 szelet fehér vagy félbarna kenyér, ízlés szerint 5-6 gerezd fokhagyma

Elkészítés: Felforraljuk a vizet a sóval. A megmosott az uborkák két végét levágjuk, a közepüket behasítjuk. Az üveg aljába kaprot terítünk, rá uborkákat, megint kaprot, megint uborkákat teszünk. Felöntjük forró sós vízzel, körben fokhagymákat dugdosunk az üvegbe. A tetejére tesszük a kenyereket, és pótoljuk a levet. Az üveg száját kistányérral lefedjük, majd meleg helyre, enyhén napsütötte ablakba, erkélyre állítjuk. Ha párolog a lé, töltsük utána! A negyedik-ötödik napon lesz kész, jégbe hűtve a legjobb.

 

Borítókép: Pásztor Erzsi. Forrás: HOT! / Vasárnap Reggel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!