visszatérés

2019.09.02. 14:03

Hatalmas bulira készülnek a rocklegendák

Közös koncertsorozaton lép fel az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis együttes. A bulival a negyven évvel ezelőtti fellépések hangulatát idézik meg.

A Bikini eredeti, ősi felállásban ad koncertet

2019-ben harmadik alkalommal lépnek fel a nagy generáció tagjai az Ifipark régi-új színpadán, megidézve azt az ikonikus szórakozóhelyet, nosztalgikus hangulatot, amelyről szüleink máig csillogó szemmel mesélnek.

A Volt egyszer egy Ifipark című koncertsorozaton, szeptember 12-én az Ős-Bikini, 13-án Deák Bill Gyula lép színpadra, végül 21-én a Piramis emlékezik vissza a 40 évvel ezelőtti „Nagy buli”-ra. A Várkert Bazárban 1961 és 1984 között működött a Budai Ifjúsági Park, röviden Ifipark, amely zenés-táncos szórakozóhelynek indult, később a magyar rock fellegvárává vált.

Visszatér az Ős-Bikini

Miután a legendás Beatrice együttes 1981-ben „felfüggesztette működését”, a zenekar frontembere, Nagy Feró némileg tanácstalan volt a folytatást illetően. Először a már korábbról ismert alkotótársával, Waszlavik Lászlóval kezdtek el dolgozni, majd ezt követően más zenészekkel társultak, így a Ricse egykori gitárosával, Vedres Józseffel, illetve Feró ismerősével, az addigra megszűnt Dinamit együttes basszusgitárosával, Németh Alajossal.

Csatlakozott hozzájuk Lojzi testvére, Németh Gábor is, aki a dobok mögé ült, második gitárosként pedig szintén a Skorpió együttesből érkezett Szűcs Antal Gábor. A csapatnak a Bikini nevet adták. A zenekar 1982 és 1985 között létezett a klasszikus és ikonikus formációban. Ebben az igencsak rövidnek mondható időszakban, 2 nagylemezt adtak ki, az elsőt Hova lett, a másodikat pedig XX. századi híradó címmel. Mind a két album bekerült a minden idők 10 legjobb magyar alkotása közé.

2019-ben az együttes ismételten az eredeti, ősi felállásban ad mindössze egyetlen koncertet, amelyre 1983 óta nem volt példa.

A sztárvendég Gidófalvy Attila lesz.

A blues egy életforma, egy életérzés

Deák Bill Gyula Kőbányán született, innen indult a pályája a kőbányai Sztár együttesben, később, mint jazzénekes a Napsugár, a Wanderers és a Loyd együttes tagja volt.

1979-1985 között a Hobo Blues Band tagja volt, az együttesből való kiválása után pedig szólópályára lépett. Megalapította a Bill és a Box Company-t Bencsik Sándorral, a P. Mobil és a P. Box egykori tagjával. 1987-től vezeti a nevét viselő Deák Bill Blues Bandet. Fellépett Dániában és koncertezett az egykori Nyugat-Németországban is. A 90-es évektől kezdve vidéken és Budapesten is nagy sikerrel koncertezik ezzel az együttesével.

40 éve volt a Nagy buli

A Piramis rajongók nevezték el így 1979-ben a Piramis-láz csúcskorszakában megtartott eseményt, amelyet egy koncertlemez is megörökített. Közel 10 ezer néző volt kíváncsi a legendás koncertre, ahol az elő-zenekar az akkor még felnövőben lévő Edda Művek volt.

2019. szeptember 21-én, majdnem napra pontosan negyven évvel a legendás buli után, most ugyanott, ugyanazok a dalok csendülnek fel.

A Piramis 1975-ben alakult és rövidesen az ország legnépszerűbb zenekara lett. Évente több száz koncertet adott a csapat az ország minden pontján, szabadtéri színpadokon, művelődési házakban, ifjúsági parkokban. Lemezeik több százezres példányszámban keltek el, Piramis őrsök alakultak, verseket írtak hozzájuk, a zenészek úgyszólván nem tudtak kimenni az utcára, mert láttukra leállt a forgalom.

A zenekar feloszlása után a rajongók tizenkét évet vártak, hogy ismét találkozhassanak kedvenceikkel. 1992-ben öt telt házas koncertet adott az együttes a Budapest Sportcsarnokban. A következő megjelenés 2006 decemberében volt, amikor újra összeállt a zenekar és kétszer töltötte meg az Arénát. A várakozásokkal ellentétben most is elmaradt a hosszabb visszatérés, a személyi problémák miatt nem maradt együtt a csapat.

A Piramis egykori tagjai közül hárman: Závodi János gitáros, Gallai Péter billentyűs és Köves Miklós dobos úgy érezte, hogy nem lehet veszni hagyni a zenei örökséget, a közönség továbbra is igényli a koncerteket, élőben szeretné hallani a dalokat.

Felkérték basszusgitárosnak Vörös Gábort, az Ossián együttes egykori tagját, az énekesi posztra pedig Nyemcsók János bizonyult a legmegfelelőbbnek, aki megszállott Piramis rajongó és mind hangi adottságai, mind színpadi munkája hitelessé teszik a Piramis frontvonalában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!