Ország-világ

2020.11.30. 06:15

A Semmelweis Egyetem minden fontos tudnivalót összeszedett a járványról

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája és Magatartástudományi Intézete egy nagyon hasznos tájékoztatót állított össze, információk COVID-19-tünetek esetén: mikor mit tehetünk? címmel.

Forrás: Shutterstock

Mit tegyen otthon, ha koronavírus-fertőzésre utaló tünetei vannak, mi a teendő tesztelés előtt, mikor szükséges mentőt hívni, hol kapható lelki segítség? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ ad az a tájékoztató, amely a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának és Magatartástudományi Intézetének együttműködésében készült. Az anyag számos hasznos információ mellett kiemeli, hogy a COVID – 19 okozta egyes tüneteket miként tudjuk otthon kezelni.

Mit tegyen otthon, ha koronavírusra utaló tünetei vannak?

Maradjon otthon, értesítse a családot, a háziorvost!

A családtagokkal is tartson kellő távolságot! Mosson rendszeresen kezet, a WC-, fürdő- és konyhakilincseket és egyéb használati eszközöket naponta többször fertőtlenítőszerrel törölje át! A levett ruházatot mielőbb mossa ki, az ágyneműt gyakran cserélje!

Bevásárláshoz (bolt, patika) kérjen segítséget/házhoz szállítást! Fokozza a biztonságérzetet, ha megismeri és felírja Ön is azokat a telefonszámokat (pl. mentő, háziorvos, ügyelet), amelyeket hívhat, amennyiben szükséges.

Javasolt a vitaminok szedése is:

legfőképpen C-vitamin, 14 éves korig 500 mg/nap, 14 éves kor fölött 1000 mg/nap adagban, továbbá

D-vitamin, gyerekeknek 2000NE/nap, felnőtteknek 5000 NE/nap, de minimum 2000 NE/nap adagban.

A láz, a köhögés, a torokfájás hatékonyan kezelhető számos, közismert gyógyszerrel (pl. paracetamol vagy ibuprofen tartalmú gyógyszerek, vagy Algopyrin, a betegtájékoztató szerint alkalmazva).

A leghatékonyabban pihenéssel és sok alvással tudja aktiválni szervezete gyógyító erejét.

A fáradékonyság és álmosság jelzés a testétől, hogy beindultak a szervezet saját öngyógyító mechanizmusai. Engedje meg magának a pihenést és alvást, hogy a szervezete tehesse a dolgát. A pihenés, nem otthoni munkavégzést jelent.

Ha a háziorvosa úgy ítéli meg, tesztet kell végezni Fotó: Árvai Károly / AFP

 

Mit tegyen tesztelés előtt?

Ha tünetei vannak,

konzultáljon telefonon a háziorvosával,

aki – amennyiben indokoltnak tartja -, értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a mintavétel érdekében. Számítsunk arra, hogy a mintavételt végző dolgozók fehér „szkafanderbe„ öltözve érkeznek majd. Fontos, hogy a mintavétel előtt 2 órával ne egyen, csak vizet igyon, ne dohányozzon, ne mosson fogat!

A teszt eredményéről a háziorvos értesíti Önt, illetve (ha rendelkezik ügyfélkapu-regisztrációval), megnézheti a teszt eredményét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben is.

 

Fontos az ágynyugalom, a sok folyadék és a vitaminok
Fotó: Shutterstock

 

Mikor szükséges mentőt hívni?

1.súlyos vagy fokozódó nehézlégzés, fulladás (pihegés, légszomj, kékes ajkak, sápadtság);

2.súlyos vagy fokozódó mellkasi vagy felhasi fájdalom;

3.hirtelen megjelenő, súlyos vagy fokozódó erős fájdalom;

4.ájulás, eszméletvesztés;

5.hirtelen jelentkező erőteljes szédülés vagy hirtelen fellépő látászavar vagy beszédzavar;

6.súlyos, hirtelen megjelenő végtagi ügyetlenség, mozgászavar, bénulás;

7.környezet által észlelt zavarodottság, zavartság;

8.vérköpés vagy vérhányás vagy csillapíthatatlan vérzés;

9.tartósan fennálló, egyre fokozódó hányás vagy hasmenés.

 

Ha kórházba kell mennie

Ha a mentők úgy ítélik meg, hogy az Ön számára biztonságosabb a kórházi ellátás, akkor a területileg illetékes kórház fertőző osztályára, járványkórházba, vagy más, COVID-ellátásra kijelölt intézménybe kerülhet. A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek, és újra ellenőrzik, hogy Ön koronavírussal fertőzött-e vagy sem.

Ha a laboreredmény megerősíti, hogy Ön koronavírussal fertőzött, akkor olyan osztályon fogják kezelni, amelyik felkészült erre az ellátásra is.

Ha nem fertőzött, és más betegsége van, akkor a betegségének megfelelő osztályra kerül.

A teljes tájékoztatót itt találja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!