velünk marad

2021.05.28. 22:51

Rusvai Miklós elárulta: ilyen lesz a koronavírus tíz év múlva

Tíz év múlva náthaszerű vírussá szelídülhet a Covid–19 egy új kutatás szerint. A vírus jobb megismeréséhez a matematikát hívták segítségül, ami meglepő adatokkal igazolta a csillapodásáról szóló korábbi elképzeléseket.

Forrás: Origo / Talán Csaba

Az első hullám szörnyű, mivel még soha nem volt kitéve senki szervezete a koronavírusnak, de minél több és több ember átesik rajta vagy kap oltást, az immunrendszer annál jobban tud majd alkalmazkodni hozzá. A Covid–19 súlyossága így csökkenhet – magyarázta a kutatás vezetője, Fred Adler, az amerikai South Utah egyetem matematika tanszékének professzora, akinek tanulmányát Rusvai Miklós virológus is alátámasztotta a Metropolnak.

Klasszikus koronavírussá válik

– Jelenleg az őszi–téli időszakban négy klasszikus koronavírus okoz légzőszervi megbetegedéseket. Ezek a kórokozók már többé-kevésbé hozzászoktak az emberhez, emiatt súlyos betegségeket, így tüdőgyulladást sem okoznak, csak enyhe légúti panaszokat

– magyarázta Rusvai Miklós a Metropolnak. – Nagy valószínűséggel néhány évtized múlva a SARS–CoV2 koronavírus is belesimul majd ezeknek a klasszikus koronavírusoknak a sorába, így ez lesz az az ötödik koronavírus, ami a nátha periódusában felső légúti megbetegedéseket okoz. Ez a folyamat nem egyik napról a másikra megy végbe, hanem fokozatosan, tehát nem gondolnám, hogy a változás a következő pár évben lezajlana. Ez általában hosszabb időt szokott igényelni, de az biztos, hogy a Covid–19 kórokozójára is ez vár.

Néhány év múlva, náthává csendesedhetnek a tünetek
Fotó: Shutterstock

Ezért fontos az oltás

– A vakcinázás átsegít bennünket azon a perióduson, amikor a vírus megszelídülése még nem történik meg, vagyis arra jó, hogy addig ne legyen sok megbetegedés, amíg ez a folyamat lezajlik

– tájékoztatott a virológus, aki mindenkit arra biztat, hogy oltassa be magát, hiszen így érhetjük csak el a nyájimmunitást. Magyarországon jelenleg ötféle oltóanyagra lehet időpontot foglalni: Pfizerre, Sinopharmra, illetve Szputnyik V-re. Egyes budapesti oltópontokon Janssen és Moderna is foglalható – közölte a Koronavírus tájékoztató oldal Facebook-bejegyzésében.

Szezonális betegség

A vírus megszelídülésében a legtöbb virológus is egyetért, Jeffrey Shaman szerint pedig a koronavírus végül szezonális megbetegedéssé alakulhat.

A New York-i Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájának professzora az eddigi tapasztalataira alapozva úgy gondolja, hogy inkább egy influenzaszerű vírussá enyhülhet, ami a többségnek nem jelent majd problémát.

Azonban a Covid–19 továbbra is veszélyes lesz az idősek és valamennyi alapbetegségben szenvedő számára.

– Reménykedem benne, hogy valami olyan dologgá alakul át, ami sokkal kevésbé bomlasztja a jelenlegi életünket – mondta bizakodva a professzor, aki ezek alapján úgy gondolja, hogy később nem kell majd vakcina sem a vírus legyőzéséhez.

H1N1, azaz a spanyolnátha

Nem ez lenne az első alkalom, hogy egy óriási pusztítást okozó vírus a későbbiekben már csak szezonális betegségként van jelen a mindennapokban. Az 1918-as spanyolnátha a történelem eddigi legtöbb halálos áldozatával járó influenzajárványa volt, azonban a modern kori tudomány kimutatta, hogy a tízmilliók haláláért felelős pandémiáért a ma is jelen lévő H1N1 influenzavírus volt a felelős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!