közös harc

2021.08.16. 16:13

Megszólalt a magyar virológus: így csökkenthető a negyedik hullám veszélye

Alig több mint két hét és megkezdődik a 2021-22-es tanév. Dr. Rusvai Miklós szerint fontos, hogy a gyerekek megkapják az iskolai oltást, ez hozzájárulhat a járvány negyedik hullámának csökkentéséhez.

2021.06.29_Budapest Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék. Mélyinterjú Dr.Rusvai Miklóssal Fotó: Markovics Gábor Ripost

Forrás: Markovics Gábor / Ripost

Dr. Rusvai Miklós szerint minél több gyermeknek be kell adni az iskolai oltást. Aki még nem oltatta a gyermekét, minél előbb teszi, annál jobb – vélekedik a virológus.

„Fontos, hogy a gyerekek az elkövetkezendő napokban, de legkésőbb iskolakezdés előtt az iskolában megkapják a Covid elleni oltást. Aki eddig nem tette meg, legalább az elsőt mihamarabb kérje. Még nem késő! Legalább szeptember közepére-végére jó lenne, ha immunizálva lennének a 12 év fölötti iskolások, és az immunitás kialakulásához 2-3 hét kell”

– hangsúlyozza a professzor.

A virológus azokra a veszélyekre is felhívja a figyelmet, amelyek a be nem oltott gyermekeket érintheti.

„A be nem oltott gyerekek sajnos hazavihetik az iskolában, egymástól elkapott fertőzést, és ha van az otthoni környezetben nem oltott személy, rokon, akivel találkoznak, akkor neki bizony tovább is adhatják. A 12 év feletti korosztályban ritkán ugyan, de súlyosabb tünetekkel is járhat a betegség, és ilyen esetekben hosszú távú hatásokra (fáradékonyság, pszichés zavarok stb.) is lehet számítani a gyerekeknél”.

Minél több a beoltott, annál kevesebben adják át a betegséget

A virológus kifejtette a Ripostnak, hogy a gyerekek oltása azért is lényeges, mert az immunizált gyermekben nem termelődik annyi vírus, ő a fertőzés közvetítése szempontjából kevésbé veszélyezteti környezetét, mint az, aki oltatlan – magyarázza Rusvai professzor.

„Minél több beoltott gyermek van, annál kevesebben tudják átadni a betegséget. Nem emelkedik majd olyan fokozott iramban a fertőzöttek száma ősszel, ha elegen oltatják a gyermeküket”

– hangsúlyozza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!