ez már szinte tél

2021.08.27. 13:50

Micsoda nyár ez?! Nem vicc: röpködnek majd a mínuszok éjszaka

Bár még augusztust írunk, nyoma sincs a nyárnak. Sőt, éjszakánként fagypont körül alakul majd a hőmérséklet. Németh Lajos szerint késő őszi időjárásra készüljünk.

Forrás: Pixabay / 강춘성

Hétvégén ne tervezzünk sem kempingezést, sem pedig strandolást, ha nem akarunk megfázni, ugyanis 2–3 fok lesz éjszakánként és esőre is számítanunk kell. Valódi késő őszi időjárás vár ránk. Nem meglepő, hogy már a paplanok és a meleg pulcsik is előkerültek, de hétvégén akár fűtenünk is kellhet.

Hétvégén, valamint az azt követő napokban az áramlás iránya északnyugati, északi, ahonnan meglehetősen hűvös, váltakozó nedvességtartalmú levegő ér el bennünket.

Ez okozza a kora őszi időjárást. Egyelőre hiány van a déli áramlásból, és ez tartósnak ígérkezik. A mediterrán térségben képződő ciklon tartós esőt szokott okozni, ha a hűvös és az enyhe levegő keveredik. Ez a csapadék az őszi mezőgazdasági munkák előtt viszont a szomjazó földeknek jót tesz – fogalmazott a Borsnak Németh Lajos meteorológus, aki hozzátette: attól nem kell tartanunk, hogy megdől a mai hidegrekord.

1973-ban, Borsodnádasdon 3,2 fokot mutattak a hőmérők. Hogy mi lesz szeptember végén, október elején a vénasszonyok nyarán, az még annyira messze van, hogy mérvadó meteorológus jóslásokba sem mer bocsátkozni.

Legfeljebb abban bízhatunk, hogy az égiek megszánnak minket, és visszahoznak valamit az idén lassan induló és nem túl hosszú ideig tartó nyárból. A vizeink felmelegedhetnek annyira, hogy a bátrak bemerészkedjenek. A sok évi tapasztalat erre lehetőséget adhat, ha nem is lesz olyan forróság, mint 1946. szeptember 9-én, amikor Szegeden 38,2 fokot mértek – zárta Németh Lajos.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!