Bulvár-celeb

2021.08.20. 15:00

Nagyon jó hír jött: klinikai vizsgálat igazolta egy orrspray koronavírus elleni hatékonyságát

Az előzetes laboratóriumi eredményeket a klinikai vizsgáltok is igazolták: a széles körben elérhető, allergiaellenes azelasztin tartalmú orrspray forradalmasíthatja a COVID-19 kezelést. A kezelt betegeknél a vírusok mennyisége 97 százalékos csökkenést eredményezett.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A pécsi virológusok a minap jelentették be, hogy egy készítmény „erős SARS-CoV-2 vírusellenes hatást mutatott a laboratóriumi, in vitro vizsgálatokban„ – a közösségi oldalukon írtak erről.

A Virológia Pécs arról számolt be, hogy a CEBINA osztrák biotechnológiai cég augusztus 17-én bejelentette az URSAPHARM Arzneimittel közösen szponzorált, második fázisú klinikai vizsgálatának első eredményeit. Ezek azt bizonyítják, hogy

az azelasztin-hidrokloridot tartalmazó antiallergiás orrspray hatékonyan csökkentette a vírusfertőzést SARS-COV2 pozitív betegeknél.

A szakemberek kiemelték: a CEBINA munkatársai Dr. Robert Konrat professzorral (Bécsi Egyetem, Ausztria) és Dr. Jakab Ferenc professzorral (Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium) együttműködve már hónapokkal ezelőtt bejelentették, hogy az azelasztin-hidroklorid erős SARS-CoV-2 vírusellenes hatást mutatott a laboratóriumi, in vitro vizsgálatokban.

Ezeket az előzetes eredményeket az innsbrucki orvostudományi egyetem virológiai tanszéke is megerősítete, ráadásul a vizsgálatokat a delta változatra is elvégezték.

Hozzátették: a biztató laboratóriumi eredmények hatására, a CEBINA partnere, az URSAPHARM kettős-vak, placebo-kontrollos klinikai hatékonysági vizsgálatot végzett 84 SARS-CoV-2 fertőzött önkéntes bevonásával a németországi Kölni Egyetemen.

 

Akár azonnal be lehetne vezetni, a kezelés során és mint megelőző gyógyszer
Fotó: Shutterstock

Drasztikusan sikerült csökkenteni a SARS-CoV-2 fertőzést

A klinikai adatok elemzéseiből készült kézirat első tudományos publikációja szerint az eredmények nagyon biztatóak, hiszen az egyhetes azelasztin-hidroklorid tartalmú orrspray-vel végzett kezelés nagymértékben csökkentette a SARS-CoV-2 vírusterhelést a vizsgált személyekben. A tudósok kiemelték:

Az azelasztinnal kezelt betegeknél a vírusok mennyisége 97 százalékos csökkenést eredményezett a konrollcsoporthoz képest.

A vizsgálat végén elvégzett molekuláris vizsgálat eredménye azt is kimutatta, hogy az azelasztinnal kezelt betegek szignifikánsan nagyobb arányban váltak PCR-negatívvá.

Ezek a klinikai adatok megerősítik a Pécsi Tudományegyetem virológusai által korábban, emberi orrszöveten elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, ahol az azelasztin kezeléssel drasztikusan sikerült csökkenteni a SARS-CoV-2 fertőzést

– jegyezte meg Dr. Nagy Eszter, a CEBINA alapítója és vezérigazgatója. – Mivel az orrban és a torokban megjelenő magas vírusszám súlyosabb lefolyású betegséget eredményezhet, valamint a vírus átadásának a lehetősége is nagyobb ebben az esetben, az orrspray használata mind a fertőzött, mind pedig a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő személyeknek egyaránt ajánlott lehet.

Hozzátette: „az azelasztint engedélyezett allergia-gyógyszerként már 30 éve biztonságosan használják szerte a világon, így

akár azonnal be lehetne vezetni, a kezelés során, vagy mint megelőző gyógyszer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!