elkeserítő

2021.08.09. 09:02

Szomorú látvány: ez történt a magyar legendák sírjaival a Farkasréti temetőben

Ruttkai Éva, Krencsey Marianne és Iglódi István végső nyughelye is megsüllyedt a budai temetőben.

Forrás: Nagy Zoltán / Metropol

Már nem csak a gyomnövényekkel kell megküzdeni a Farkasréti temető művészparcellájában. Két hete arról számolt be a Metropol, hogy a magyar legendák végső nyughelyét benőtte a gaz, többek között a nemzet színészeinek és hazánk néhai neves művészeinek sírhelyét. Gera Zoltán, Lukács Margit, Andorai Péter – csak néhány név a legendák közül, akiknek a nyughelyén méltatlan körülmények uralkodnak.

Hol van gond?

A problémáknak azonban itt még nincs vége, ugyanis a Metropol temetőlátogatása során további problémás sírokat vettek észre.

Néhány egykori legenda sírköve és az alatta lévő föld erősen megsüllyedt az évek során.

A legszembetűnőbb probléma a 1986-ban elhunyt Ruttkai Éva sírjánál látható. Latinovits Zoltán egykori szerelmének nyughelye szemlátomást megsüllyedt az évek során a dimbes-dombos parcella szélén.

Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

Nem sokkal jobb a helyzet a 2016-ban eltávozott Krencsey Marianne és Iglódi István sírjánál se, aki 2009-ben hagyott itt bennünket – szemlézte a cikket a Ripost.

Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

 

Kié a felelősség?

A gondozatlan sírokról készült korábbi cikk idején a Metropol felkereste a Farkasréti temetőt, ahol az újságírónak több illetékessel is sikerült beszélni, azonban hivatalos választ nem kapott a szakemberektől.

Az egyik munkatárs informatív annyit közölt, hogy szerinte a sírok rendbetartása a család feladata, bár az elmúlt két hétben továbbra se küldtek hivatalos választ. Vajon mi a helyzet akkor, ha egy sír megsüllyed a környezeti hatások miatt?

Védett sírok előnyben

A Metropol korábban felkereste a Nemzeti Örökség Intézet igazgatóját, Móczár Gábort, aki akkor a lapnak megerősítette, a temetőben található sírok gondozása mindig az adott temető feladata. Jelen esetben azonban a korábbi nyilatkozata alapján még bonyolultabb lehet a kérdés.

Ahol mi érintettek vagyunk, azok az úgynevezett Virtuális Nemzeti Sírkertbe sorolt síroknak a nyilvántartása és az állapotukkal kapcsolatos intézkedések. Ez nem jelenti azt, hogy a gondozása a mi felelősségünk lenne, azonban ha a sír szerkezetileg olyan állapotba kerül, vagy megdőlt, vagy egy villámcsapás éri, vagy olyan növény nő rajta, amely magát a sírfeliratot megrongálja, vagy olvashatatlanná válik a felirat, akkor azt beütemezzük az éves költségvetésünkbe és megcsináltatjuk. Ha valaki más csináltatná meg, ahhoz a mi engedélyünk kell” – mesélte Móczár, aki hozzátette, hogy 6000 védett sír tartozik a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz.

Annyit sikerült kideríteni az érintett sírokkal kapcsolatban, hogy Krencsey Marianne nyughelye nem tartozik a védett sírok közé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!