Bulvár-celeb

2022.11.16. 14:06

Óriási tévhitet leplezett le a maszkokról a magyar virológus

A Covid alatt megszoktuk, most az influenza ellen lehet nagyon hasznos, ha jól használjuk. Zárt terekben, nagy tömegben érdemes felvenni.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: DimaBerlin

„A mostani járványnál nagyobb bizonyíték nem is kell a maszkok hatékonyságára (az influenzát néhány évre le tudtuk radírozni a térképről), használjuk őket a légúti fertőzések fő szezonjaiban” – írja közösségi oldalán Kemenesi Gábor virológus, akit a Ripost idézett.

A szakember nemcsak arról ír, hogy a „légúti fertőzések hatékony elkerüléséhez a magas szűrőkapacitással rendelkező FFP2/FFP3, KN95 maszkok használata a jó választás”. Arra is kitér, hogy „felvétel előtt érdemes egy W betűt formázni a merevítőből, így könnyebben tudjuk az orrnyergünkre illeszteni és formázni”.

Kemenesi megjegyzi: „A számok nyelvén beszélve igen 

 

sok tanulmányt lehet szemlézni. A CDC (amerikai közegészségügyi hivatal – a szerk.) beltéri közösségi tereiben végzett tanulmány regisztrált adatai szerint a KN95 maszkok viselése 83 százalékkal csökkentette a megfertőződés esélyét. Ugyanezen szempontok mentén a sebészi maszk 66 százalékos, míg az egyéb szövetmaszk 56 százalékos csökkenést jelentett.”

 

A magyar virológus két tévhittel is leszámol.

– Sokaktól hallottam, hogy a vírusok jóval kisebbek, mint a maszk szűrőkapacitása, így kételkednek a hatékonyságában: a maszk szövetrostjai által képzett hálózat fizikai paraméterek mentén szűri ki a vírusokat, egyszerűen fogalmazva labirintusba szorítja az áthaladni kívánó vírusrészecskéket. Így hiába kisebbek, mégis fennakadnak – szól az egyik hasznos információ. 

A másik a maszkfertőtlenítés veszélyére figyelmeztet:

– Bizonyára sokunknak eszébe jutott a maszkot kívülről fertőtlenítővel kezelni. Az ausztráliai CSIRO tudományos ügynökség vizsgálata szerint az FFP/KN95 maszkok szűrési kapacitásukat elveszítik az egynél többszöri fertőtlenítéssel, vagy akár egyszeri fertőtlenítőben áztatással.

Hol ajánlott erősen a maszkviselés?

Kemenesi Gábor nem tagadja, hordja a maszkot. S hogy hol érdemes felhúzni? Arról így ír: „Számos tudományos megfigyelés és kísérletes adat áll már rendelkezésünkre a SARS-CoV-2 terjedésével kapcsolatban. A zárt terek levegőminőségének javítása (HEPA-szűrőkkel, gyakori szellőztetéssel stb.) hatékonyan csökkenti a fertőzés átadásának hatékonyságát is. 

„Alapvetően megállapítható, hogy a zsúfolt, rossz levegőminőségű és szellőzésű terekben erősen ajánlott a maszkviselés a járvány felszálló és aktív időszakaiban – legyen szó bármilyen légúton terjedő fertőző betegségről.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában