Bulvár-celeb

2024.06.15. 19:41

Kiakadtak a mentők: ezért borzasztó ötlet szívószállal gégemetszést végrehajtani

A mentők egy Facebook-posztban fejtették ki, miért rossz ötlet filmek és sorozatok alapján segíteni a bajbajutottakon.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: CandyBox Images

Igazán tanulságos posztot tett közzé az Országos Mentőszolgálat. A mentősök arról írnak egy hosszú bejegyzésben, miért nem szabad filmekből és sorozatokból elsajátítani a segítségnyújtás lépéseit.

"Érdemes megtanulni az elsősegélynyújtás helyes lépéseit, ahelyett, hogy különböző filmekből és sorozatokból szerzett tudásunkat próbálnánk kamatoztatni baj esetén. A mentők máig számos olyan esettel találkoznak, amikor a jószándékú segítségnyújtó orvosi diplomáját a Vészhelyzet, vagy a Dr. House nézésével szerezte. 

Előfordult már, hogy szívószállal próbáltak gégemetszést végrehajtani egy ittas fiatalember ellátása érdekében, de arra is volt példa, hogy egy film hatására az otthoni varrókészlet segítségével szerették volna ellátni egy idős hölgy sebeit (nem meglepő módon az említett beavatkozások egyike sem járt sikerrel). 

Hasonlóan járt egy húsz év körüli férfi is a napokban, aki labdázás közben sérült meg. Egy barátja felajánlotta a sérültnek, hogy helyrehozza kificamodott vállát, hiszen pontosan tudja hogyan kell csinálni. A perceken át tartó próbálkozással (amely a sérült végtag ütésével, rángatásával és többszöri falhoz lökésével járt) azonban még több sérülést és rengeteg fájdalmat okozott barátjának, így végül inkább mentőt hívtak. 

Helyszínre érkező bajtársaink megvizsgálták, ellátták és stabil állapotban kórházba szállították a férfit. A segítőkész barát az életmentők kérdésére, hogy mégis honnan szerezte bizonygatott szaktudását, azt válaszolta, hogy a Halálos fegyver című filmből, Mel Gibsontól tanulta az eljárást. 

A fikció maradjon a szórakozásé, valós gyakorlati tudásért pedig gyere el a mentők Hősképzőjére!" - írták Facebookon.

Borítókép: illusztráció
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!