Bulvár-celeb

2025.02.23. 17:41

Ha jót akar magának, ezeket az ételeket ne egye együtt

Van, hogy minden eleme egészséges a menünek, együtt azonban igazából nem tesznek jót az emésztőrendszernek. Bizonyos ételeknek nagyon eltérő az emésztési idejük, ezért étkezés után kellemetlen tüneteket észlelhetünk.

Ha jót akar magának, ezeket az ételeket ne egye együtt

Nem mindegy, milyen alapanyagokat válogatunk össze az étkezéshez

Forrás: Shutterstock

Fotó: Marian Weyo

Nem elég arra figyelni, hogy egy étel mennyire egészséges és hogy a nap melyik szakában érdemes fogyasztani: azt is szem előtt kell tartani, hogy mit mivel ehet. A mindmegette megmutatja, mely kombinációkra mondjuk inkább nemet. 

étel
Némely ételek együtt fogyasztása puffadást és emésztési problémákat okozhat
Fotó: PeopleImages.com - Yuri A / Forrás:  Shutterstock

1. Gyümölcs és hús? Inkább ne!

Bár a húsok és egyes gyümölcsök párosa jól működik, érdemes óvatosnak lenni, különösen, ha érzékeny az emésztőrendszere. A húsok és gyümölcsök együttes fogyasztása ugyanis néha emésztési- és anyagfelszívódási problémákhoz vezethet. A húsok fehérjékben és zsírokban gazdag élelmiszerek, lebontásukhoz a gyomor sósav és pepszin enzimet termel. A gyümölcsök viszont gyorsan emészthető szénhidrátokat és rostokat tartalmaznak, és lebontásukhoz más típusú enzimekre van szükség. Ha együtt fogyasztja őket, az eltérő emésztési sebesség miatt erjedési folyamatok indulhatnak be a gyomorban, ami puffadást, gázképződést és gyomorégést okozhat. Egyes gyümölcsök, például a citrusfélék, ananász vagy alma magas savtartalommal rendelkeznek, amelyek megnehezíthetik a húsok lebontását. A gyümölcsökben található fitátok és tanninok (pl. szőlőben, almában, bogyós gyümölcsökben) gátolhatják a húsokból származó vas felszívódását. Bár a C-vitamin segítheti a vas hasznosulását, bizonyos gyümölcsök sajátossága miatt a húsokban lévő fehérjék nehezebben emészthetők, így a szervezet nem tudja hasznosítani a tápanyagokat.

Mikor nem probléma a hús és gyümölcs kombinációja? A szárított gyümölcsök és húsok (pl. aszalt szilva) párosa kevésbé terheli az emésztést, mert az aszalt gyümölcsök kevesebb vizet tartalmaznak.

2. Sajt és hús együtt? Ritkán!

A hús és a sajt is fehérjében és zsírban gazdag, így sok gyomorsavat és emésztőenzimet igényel a lebontásuk. A gyomornak hosszabb ideig kell dolgozni, ami teltségérzetet, puffadást és emésztési problémákat okozhat.

Mikor nem okoz gondot a húst és a sajt együtt fogyasztása? Mértékkel fogyasztva: például csirke- vagy pulyahús kevés zsíros sajttal (mozzarella), savanyított vagy fermentált sajtokkal (pl. feta, kecskesajt), melyek könnyebben emészthetők.

3. Hús és tészta sajttal? Finom, de nem könnyen emészthető étel!

A sajt, hús és tészta együttes fogyasztása bár népszerű (pl. lasagne, rakott tészták, carbonara), emésztési szempontból nem ideális kombináció. Ennek több oka is van:

Ezeket az élelmiszereket eltérő ideig emészti a szervezet, ami miatt a folyamat lelassul és ez puffadáshoz, teltségérzethez vezethet. A tészta gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, a hús és a sajt magas zsírtartalma viszont lassítja ennek a feldolgozását, ami hosszabb távon vércukorszint-ingadozást okozhat.

Bővebben arról, hogy milyen ételeket ne fogyasszunk egyszerre, itt olvashat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!