2025.02.01. 12:00
Az otthoni csíráztatás sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk
A különböző csírák felhasználásával kevés pénzből is egészséges saláta, változatos feltét kerülhet a család asztalára. Bár elsőre bonyolult műveletnek tűnik, viszont nagyon egyszerű az otthoni csíráztatás, és ehhez csak pár eszközre van szükség.

Változatos vitamin- és ásványianyag- pótlásnak tekinthető a csíráztatás
Forrás: Shutterstock
Fotó: Pressmaster
Az apró, finom levélkékből és gyenge száracskákból álló csíra könnyen emészthető, magas tápanyagtartalmú, ami később palántaként folytathatná pályafutását, de ezt ne várjuk meg – tanácsolja az Ingatlanbazár.

Fotó: Olga Aniven / Forrás: Shutterstock
Széles választék áll rendelkezésre az otthoni csíráztatáshoz
Az interneten böngészve számos hajtatásra alkalmas növény magjaira, terméseire bukkanhatunk: brokkoli, lencse, lucerna, csicseriborsó, mungóbab, görögszéna, vöröshagyma, retek, vörös káposzta, vajrépa, lila karalábé, zöldborsó és még sorolhatnánk. Valamennyi más-más aromát, ízélményt nyújt. Például a lencse íze a dióéhoz hasonlít, jól passzol levesek, raguk töltelékeként. A kínai konyhában gyakran használt mungóbabcsíra sokak kedvence, a wokban készült ételekhez és salátákhoz illik. A lucerna igen gyorsan nő, ropogós, enyhe íze szinte minden ételhez kínálható.
A titok: se sok, se kevés víz
Az első és egyben legfontosabb kellék a mag; mellé szerezzünk be néhány befőttesüveget, egy szűrőt, egy finom szövésű kendőt, például muszlinanyagból és némi gumigyűrűt. A magokat, terméseket előző este áztassuk be negyedéig vízzel felöntött befőttesüvegben. Reggelre jól megszívják magukat, így a szűrővel már önthetjük is le róluk a vizet úgy, hogy a magok az üvegben maradjanak. Ez a művelet nagy figyelmet igényel: a magok maradjanak nedvesek, de ne tocsogjanak a vízben, különben bepenészednek.
Az ideális helyszín
A befőttesüveget ne tegyük közvetlen napfényre és meleg helyre, mert így csak gyorsítjuk a kiszáradást. A 18–21 Celsius-fok az ideális. Az első napsugarak megjelenésekor a szobaablak párkánya is megteszi. Ha melegebb van a lakásban, többször nézzünk a csírakezdeményekre, ha szükséges, picit nedvesítsük be őket. A nedvesítések között tegyünk muszlinkendőt az üveg szájára, befőttesgumival rögzítjük, így csavarjuk rá a tetőt. Amíg a hajtások meg nem jelennek, naponta kétszer pici vízzel öntsük nyakon a magokat. A hajtásokat óvatosan mossuk át, a felesleges nedvességet itassuk fel. A hajtások csak néhány napig maradjanak az üvegben, hűtőben, lezárt edényben is legfeljebb egy hétig tárolhatjuk.
További hasznos tippekért és szép házakért, lakásokért nézzen szét az Ingatlanbazár oldalán!
Bulvár-celeb
- Az influenza mellett a norovírus is tarol télen (videó)
- A rendszeres szellőztetés télen is nagyon fontos
- Turkálóetikett: tudja, hogy milyen használt ruhadarabot tilos megvásárolni?
- A kutatóknak is rejtély, hogyan „ketyeg” a szervezetünk belső órája
- Így választhatunk igazán finom kolbászt a hentesnél