vadkacsa

2020.10.19. 09:29

Nehéz terep: magyar vadászkutyák vizsgáztak, mutatjuk a legügyesebbeket

A kutyák és vezetőik vízi, mezei és erdei terepen mérték össze tudásukat.

Forrás: Shutterstock

Vizslaversenyt tartottak a Fejér megyei Soponyán. A kétnapos rendezvény a jövő évi Egy a természettel című nemzetközi vadászati és természeti világkiállításhoz kapcsolódott.

A versenyen a kutyák és vezetőik vízi, mezei és erdei terepen vizsgáztak.

Nemrég alakult meg az Magyar Vizslák Világszövetsége, ezért a mostani verseny különösen fontos volt.

A megmérettetésen a kutyák többek között tóban vadásztak vadkacsára: ilyenkor a kutya természetesen nem látja, hogy hova dobják be a kacsát, ezért a vízen a kacsa nyomát fel kell vennie, és követnie kell,

kontaktusba kell kerülnie a kacsával – ahogy a vadászok mondják.

Ha ez megtörténik, akkor mehet utána, hajthatja, és ha a bíró úgy ítéli meg, akkor ki lehet lőni a kacsát – amit remélhetőleg a kutya kihoz a vízből.

A következő feladatok már a mély vízben vártak a kutyákra, itt azt is nézték, mennyire irányítható az állat. Egy másik feladatnál a kacsát bedobták a vízbe, és amikor a kutya már majdnem elkapta, az állat mellé lőttek (természetesen biztonságos távolságra), azt vizsgálva, mennyire ijed meg, milyen az idegrendszere – derül ki a hirado.hu videós riportjából.

https://www.facebook.com/egyatermeszettel2021/photos/a.773380283225166/773379923225202/

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!