Magyar kilátások

2017.11.28. 12:32

NGM: az OECD is a beruházások és a bérek további emelkedését várja

A nemzetközi szervezetek és piaci elemzők egyaránt gyorsuló magyar gazdasági növekedéssel számolnak ősszel megjelent anyagaikban.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodásnak és adócsökkentésnek köszönhetően a bérek erőteljes növekedésére és a beruházások felfutására számít, a nyári előrejelzéséhez képest javította a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó idei és a jövő évi várakozását az Economic Outlook című kedden megjelent legfrissebb kiadványában – emelte ki a nemzetközi szervezet jelentéséből a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a minisztérium azt írta, hogy a nemzetközi szervezetek és piaci elemzők egyaránt gyorsuló magyar gazdasági növekedéssel számolnak ősszel megjelent anyagaikban, visszatükrözve a magyar gazdaságpolitika növekedéstámogató hatását. Az OECD jelentéséből azt emelték ki, hogy folytatódik a bérek emelkedése és a foglalkoztatás is tovább bővül, ami egyértelműen a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás eredménye.

A magasabb reáljövedelem a fogyasztás erősödését vetíti előre, a beruházásokat pedig az uniós források felhasználása támogatja. A magánvállalatok beruházásainak különösen kedvező az alacsony kamatkörnyezet, a lakásépítés pedig az otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően fog erősödni – írja az OECD. Mindemellett kedvezőek maradnak az egyensúlyi mutatók, amelyek a növekedési folyamatok fenntarthatóságát támasztják alá.

Az OECD értékelése szerint továbbra is többletet fog mutatni Magyarország folyó fizetési mérlege, illetve az előrejelzési horizonton mindvégig csökkenő pályán marad az államadósság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!