Forrásgyűjtés

2017.12.28. 12:19

Az ICO-befektetések veszélyeire figyelmeztet az MNB

Akár befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét is elveszthetik azok az ügyfelek, akik tokeneket vásárolnak nyilvános ICO (initial coin offering) forrásgyűjtés keretében tőkebevonásra, cégfejlesztésre hivatkozó személyektől – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki közleményében.

Az MNB rámutatott: az ICO-projektek tipikusan a fejlődés korai szakaszában vannak, és üzleti modelljeik kísérleti jellegűek.

Az ICO jellemzője, hogy egy vállalkozás vagy magánszemély tokeneket bocsát ki és kínál eladásra hivatalos fizetőeszközért vagy gyakrabban virtuális valutáért (például bitcoin, ether) azért, hogy projektjéhez tőkét szerezzen vagy cégépítését finanszírozza.

A tokeneket a részvénybefektetésektől az különbözteti meg, hogy a tokenek tulajdonosi jogokat többnyire nem biztosítanak, társasági részesedést jellemzően nem testesítenek meg.

A tokenek ára általában rendkívül ingadozó, és előfordulhat az is, hogy a befektetők huzamosabb ideig nem tudja visszaváltani azokat – mutatott rá az MNB.

Az ICO-projekteket jellemzően külföldi bejegyzésű, határon átnyúló szolgáltatást nyújtó vállalkozások, vagy éppen természetes személyek valósítják meg. A közelmúltban ugyanakkor a hazai piacon már megjelentek egyes magyar vállalkozások, magánszemélyek által – valamilyen ICO keretében – kibocsátott tokenek is.

A jegybank arra is felhívta a figyelmet: az ICO-ba fektető ügyfeleket nem védik az uniós vagy magyar garanciaintézmények felelősségi és kárviselési szabályai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!