Érték

2017.12.02. 09:00

Folytatódott az áremelkedés a földpiacon

Folytatódott az áremelkedés a termőföldpiacon 2016-ban, a földterületek értéke átlagosan 11,2 százalékkal haladta meg a 2015. évi szintet, így egy hektár szántó országos átlagban 1,22 millió forintot ért – ismerteti a Takarék Agrár Igazgatóság és FHB Bank közös elemzése.

Ebes, 2017. március 17. Szártépõ hengerezés a Tarczali Farm Kft. szováti útfélen lévõ õszibúza táblájában. A tavaszra fordult idõjárásban megkezdõdtek a mezõgazdaság alapvetõ munkálatai Ebesen. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy a földterületek értéke nominálisan 2015-ben még 9,9 százalékkal emelkedett. Reálértéken nézve a földterületek 10,7 százalékkal értek többet tavaly, mint egy évvel korábban.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben rámutattak: már második éve emelkednek az árak annak ellenére, hogy a tulajdonszerzés szigorítása miatt stagnáló árakra lehetett számítani.

Kifejtették, hogy a 2016-os év emelkedése csak kevéssel maradt el a 2012-es és 2014-es évekétől, amikor az árdinamikában jelentős szerepet játszott az új földforgalmi törvény bevezetése előtti felfokozott vásárlói hangulat. Úgy vélik, hogy a tavalyi magas áremelkedés a Földet a gazdáknak! programnak és a hozzá kapcsolódó kedvező finanszírozási lehetőségeknek tudható be. A program adás-vételi tranzakciói még nem zárultak le teljesen, azonban további emelkedés történt, az előzetes számításaik szerint a 185 ezer hektárnyi tranzakció országos átlagára hektáronként 1,4 millió forint volt.

A kutatás szerint tavaly 12 százalékkal nőtt a szántók átlagára, átlagosan 1,22 millió forintot ért egy hektárnyi szántóterület. Az árak az ország minden régiójában emelkedtek, a legjobban a Nyugat-Dunántúlon 23,4 százalékkal. Ettől jelentősen elmaradt az árnövekedés a Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön, de azok még így is 14,1 és 13,8 százalékot tettek ki, míg a Dél-Dunántúlon 12 százalék volt a drágulás.

A növekedés dinamikájának földrajzi megoszlásától eltértek a csúcsárak: a szántók tavaly a legdrágábbak az Észak-Alföldön voltak, a legolcsóbban továbbra is Észak-Magyarországon lehetett szántóterülethez jutni, ahol az árak nem érték el a 750 ezer forintot.

Tavaly az összes művelési ágazatot növekedés jellemezte, a legjobban 14,4 százalékkal a gyepek, a rétek és a legelők drágultak 2015-höz képest. A második legjelentősebb drágulást a szántóterületek, a harmadikat pedig 10,8 százalékkal magasabb tranzakciós árukkal a gyümölcsösök mutatták. A legkisebb különbség az erdő és a szőlő 2016-os és 2015-ös eladási árai között volt – írták az elemzésben.

Borítókép: MTVA / Oláh Tibor 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!