programismertetés

2017.12.13. 15:18

MSZP: jelentős béremelésre van szükség az egészségügyben

Az MSZP szerint legalább negyven százalékos béremelésre van szükség az egészségügyben, ezt költségvetési átcsoportosítással, például a „luxusberuházások” elhagyásával meg lehetne oldani.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, a programismertetés felelőse szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón úgy értékelt, hogy lényegében fizetőssé vált Magyarországon az egészségügy. Elmondta, egy 2017. novemberi adat szerint több mint 900 milliárd forintot költenek a magyarok fizetős egészségügyi szolgáltatásokra.

Szerinte „mérhetetlenül alulfinanszírozott az egészségügy”, az elmúlt hét évben pedig duplájára nőtt a kórházi fertőzések száma, és egyes területeken „az országhatárokig érnek” a várólisták. Az első és legfontosabb a „bér, bér, bér”; napi két orvos hagyja el az országot, ezért drasztikus, minimum 40 százalékos béremelésre van szükség – hangoztatta.

Az MSZP programjában az is szerepel – folytatta -, hogy 30 percen belül minden beteget látnia kell orvosnak, 15 percen belül pedig ki kell érnie a mentőnek. Hozzátette: korszerűsíteni kell a sürgősségi betegellátást, csökkenteni kell a várólistákat, ehhez meg kell erősíteni a háziorvosi – különösen a gyermekháziorvosi – rendszert és korszerűsíteni, illetve bővíteni kell a szakrendelőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!