érdekellentétek

2018.03.06. 06:07

Komoly bérfeszültség alakult ki a húsiparban

A szakszervezet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordul annak érdekében, hogy a kormány gyakoroljon nyomást a multik árpolitikájára.

Bőszénfa, 2015. június 10. Parlagi szamár húsát dolgozzák fel a bőszénfai vadgazdálkodási tájközpont vadfeldolgozójában 2015. június 10-én. A jelenleg 118 állatból álló helyi szamárcsordát a húsáért tartják. A feldolgozott hús a közeli étterembe kerül. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Varga György

Demonstráció-sorozat indulhat a húsiparban, ha a kormány nem segít a húsipari munkavállalók bérproblémájának orvoslásában – nyilatkozta Golhovics Gábor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke a Világgazdaságnak.

Golhovics Gábor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke a Világgazdaság keddi számában elmondta, hogy a munkavállalói érdekképviselet 12 százalékos bérfejlesztést kíván elérni, ám az ágazat munkaadói arra hivatkoznak, hogy már a megemelt minimálbér és a garantált bérminimum kigazdálkodása is nagy nehézséget jelent, nemhogy az ennél nagyobb összeget keresők fizetésének emelése. A húsipari cégek zöme 1-3 százalékos nyereségkulcsot ér el.

A HDSZ elnöke szerint a kereskedelmi áruházláncok hallani sem akarnak arról, hogy a termékekért többet fizessenek, a húsipari munkáltatók szerint pedig már a termelékenységet és az eredményességet veszélyeztetné, ha ebben a helyzetben számottevő béremelés valósulna meg. Jelezte, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordulnak, hogy a kormány gyakoroljon nyomást a multik árpolitikájára.

Ráadásul az áruházláncok elszipkázzák a munkaerőt a húsiparból, amely eleve munkaerő-hiánnyal küszködik. Szakértői becslések szerint kétezer ember is hiányozhat az ágazatból, ami a munkavállalók mintegy 20 százaléka – húzta alá a szakszervezet vezetője.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: MTI Fotó/Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!