élmezőnyben

2018.05.07. 16:30

Nemzetközi díjat kapott Magyarország a digitális készségfejlesztésért

Hazánk volt az egyetlen ország, amely két kategóriában is nyert.

Rangos nemzetközi elismerést kapott Magyarország a digitális készségfejlesztésért: a Legjobb Gyakorlat (Best Practice)-díjakat a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) által fejlesztett, két komplex oktatási anyag nyerte, mindegyik a társadalom számára nélkülözhetetlen digitális készségeket fejleszti – közölte a nonprofit tudományos egyesület az MTI-vel.

A díjakat négy kategóriában adta ki a nemzetközi ICDL közösség (amely az európai, vagyis ECDL-országokon túl az összes földrész országát magában foglalja) a mezőnyben több mint 100 ország képviseltette magát.

Magyarország volt az egyetlen ország, amely két kategóriában is Best Practice-díjat nyert: az „IKT pedagógusoknak” az oktatás-, míg az „IT biztonság” a társadalmi felelősség kategóriájában.

Az egyesület által kifejlesztett „IKT pedagógusoknak”- modul a nem informatika szakos pedagógusok számára ad olyan módszertani tudást, amely a digitális bennszülöttek között, a modern oktatásban kulcsfontosságú: ezáltal Interaktívan, Kreatívan Taníthatnak (IKT) az oktatók. Az NJSZT a társadalom iránti elkötelezettség jegyében ingyenes tananyagot biztosít, amely bárki számára hozzáférhető. Az „IKT pedagógusoknak”- modult a világon elsőként Magyarországon vezették be – de ma már nemzetközi mintaként szolgál.

Élmezőnyben a világversenyben

Az „IT biztonság”- modul – melyhez szintén a modul elvégzésétől függetlenül is hasznos, ingyenes tankönyvet jelentetett meg az NJSZT a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel közösen – olyan problémákra irányítja rá a figyelmet, mint az internetes zaklatás és az adatlopások, ezzel pedig a felhasználói tudatosság növelését segíti radikális módon az évenként frissíteni kívánt tananyag. A téma fontosságát jelzi, hogy a modulhoz megjelent tankönyvet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is ajánlott munkaként hasznosítja.

Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója elmondta:

nagyon fontos kérdésekre sikerült olyan megoldásokat kínálni, amelyek egy világversenyben is az abszolút élmezőnybe kerültek.

Az idén 50 éves NJSZT több mint két évtizede a digitális írástudás vezető szervezete Magyarországon – a hazánkban általa bevezetett ECDL (Európai Számítógép-használói Jogosítvány)-rendszerében eddig több mint félmillióan vettek részt – ismertette.

Hozzátette: mindent megtesznek, hogy a Digitális Jólét Programon (DJP) belül a Digitális Oktatási Stratégia célkitűzéseivel összhangban lévő programjuk versenyelőnyhöz segítse Magyarországot. Az oktatásban és a társadalmi felelősség kérdésében immár nemzetközi díjat nyert NJSZT kész az ezzel kapcsolatos tapasztalatait minden olyan fórummal megosztani, amely a magyar lakosság digitális jóllétét szolgálja – összegezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!