Demonstráció

2019.03.26. 11:49

Etikátlan a Penny Market üzletpolitikája a tejtermelők szerint

A gazdák az olcsón árusított szlovák tej miatt tiltakoztak az üzletlánc alsónémedi logisztikai központjánál kedden, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által támogatott demonstráción.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a tüntetésen kijelentette, reméli, ez a figyelmeztető demonstráció elég lesz, hogy a Penny Market Kft. vezetése megértse: olcsótejakciókkal nem veszélyeztethetik a tejágazatot. Kilátásba helyezte,

ha szükséges, folytatják a tiltakozást, és akár médiakampányt is indítanak, hogy a vásárlókat eltanácsolják az áruházlánctól.

A tejtermelők által kezdeményezett demonstrációt amiatt tartották, hogy a Penny Market Kft. a múlt héten 14 forintos azonnali árcsökkentéssel 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT-tejet.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke beszél, mellette Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke
Fotó: Illyés Tibor / MTI Fotó

A NAK elnöke azt a kérdést intézte az áruházlánc vezetéséhez, hogyan történhet meg, hogy a szlovák gazdáktól drágábban vásárolt és az ottani kereskedelmi láncokban szintén drágábban értékesített tejet Magyarországon, a szállítási költséget is beleszámolva, olcsóbban értékesítik. Hozzátette, hogy ezzel tönkreteszik a tejágazatot és marketingeszközként kezelik a tejtermelőket.

A NAK elnöke beszélt arról, hogy

reméli, a magyar fogyasztók bölcsek, és észreveszik, hogy az import tej hosszú távon károsítja a magyar tejtermelést.

Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban jó kapcsolat alakult ki a termelők, a feldolgozók és a kereskedők között, amelyben a termékre vonatkozó áfacsökkentéssel mindenki megtalálhatta a számítását. Figyelmeztetett, ezt a kapcsolatot nem szabad most ilyen akciókkal elrontani.

A demonstrálók körülbelül ötvenfős csoportja a Penny Market alsónémedi központja előtt
Fotó: Illyés Tibor / MTI Fotó

Jakab István, a Magosz elnöke arról beszélt, hogy az Európai Unió más tagállamaiból azért hozzák be az ott felhalmozódó felesleget, hogy szétverjék a magyar piacot.

Amennyiben a Penny Market továbbra is ezt a magatartást fogja folytatni, arra fogják kérni a vásárlókat, hogy be se tegyék a lábukat ezekbe az üzletekbe.

László Róbert tejtermelő, a demonstrációs bizottság vezetője az áruházlánc bejáratánál, a közel ötven demonstrálóval együtt egy petíciót adott át az üzletlánc vezetésének, és letették a földre az ajándékba hozott magyar tejet tartalmazó dobozokat.

Magyar dobozos tejek a Penny Market áruházlánc logisztikai központjánál
Fotó: Illyés Tibor / MTI Fotó

A demonstrációs bizottság vezetője megerősítette, hogy UHT-tejet a magyar termelők 139 és 148 forint literenkénti áron tudják gyártani, és a nyers tej ára 100 forint kilogrammonként, ami az Európai Unióban a legalacsonyabb.

Szlovákiában magasabb a tej felvásárlási ára, ezért bizonyos, hogy csak veszteséggel és etikátlan üzleti magatartással tudja árusítani az áruházlánc a behozott tejet.

Kérte, hogy a hatóságok vizsgálják meg a Penny Market árképzési rendszerét, különös tekintettel a diszkriminatív árképzés tilalmára.

Borítókép: Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke (j5) beszél a demonstráción, mellette Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke (j2) és László Róbert tejtermelő, a Demonstrációs Bizottság vezetője (j3)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!