Haladék

2019.04.03. 09:28

Módosul a bölcsődefejlesztési pályázatok benyújtási határideje

A tavaly ősszel meghirdetett, hazai forrásból finanszírozott bölcsődei fejlesztési program keretében az önkormányzatok ez év helyett egészen 2020 tavaszáig nyújthatnak be pályázatot – tájékoztatott Berczik Ábel, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.

Budapest, 2016. november 15. Gyermekek az újonnan átadott Tátra u. 48-52. szám alatti családi bölcsõdében az átadás alkalmából tartott sajtóbejáráson 2016. november 15-én. A helyiségcsoport egy négyemeletes társasház magasföldszintjén található, három közvetlen utcai bejárattal. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Marjai János

Elmondta: a kormány családokat támogató intézkedései között kiemelt hangsúlyt kap, hogy minél több településen legyen elérhető a bölcsődei ellátás.

A költségvetés 4,5 milliárd forintot különített el a bölcsődei fejlesztési programban megvalósuló önkormányzati fejlesztésekre, a pályázatok benyújtására 2018. szeptember 28. óta van lehetőség – emlékeztetett Berczik Ábel.

Hozzátette: az év elején ebből már 14 település részesült összesen 1,4 milliárd forint támogatásban, mellyel csaknem 300 új bölcsődei férőhely fog létrejönni. A kormány családpolitikájának kiemelt célja, hogy ösztönözze a gyermekvállalást és hozzájáruljon a gyermeknevelés költségeihez. Ezt szolgálja többek között az igénybe vehető adókedvezmények rendszere és az otthonteremtés minden eddiginél nagyobb támogatása mellett a bölcsődei intézményrendszer fejlesztése és új férőhelyek létrehozása. Így a gyermekeket nevelő szülők számára még könnyebbé válik a család és a munkavállalás összehangolása – mutatott rá a helyettes államtitkár.

A pályázati kiírás a már említett meghosszabbított beadási határidő mellett több ponton is módosul: a tervezett intézmények kialakításkor így például előnyben részesülnek a költség- és energiahatékonyságot szem előtt tartó, környezetbarát építési megoldások

- hangsúlyozta Berczik Ábel.

Az új mini bölcsődékre maximálisan igényelhető támogatás is 75 millió forintra emelkedik azzal a feltétellel, hogy legfeljebb két ilyen csoport létrehozása támogatható. Fontos, hogy a településeknek legalább tíz évig biztosítaniuk kell a létrehozandó intézmények működtetését, azonban ezt a mostani módosítás értelmében teljes egészében önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok, illetve egyházi fenntartók bevonásával is megtehetik – jelentette ki a helyettes államtitkár.

A technikai részletekről szólva elmondta: a pályázatokat változatlanul az ebr42 önkormányzati információs rendszeren keresztül a Magyar Államkincstárhoz lehet folyamatosan benyújtani, ennek végső határideje azonban egy évvel, egészen 2020. március 18-ig meghosszabbodik. A beérkező pályázatokról 2020. június 4-éig évente több alkalommal születik támogatói döntés, tehát érdemes figyelemmel kísérni a hivatalos értesítéseket. A módosított pályázati kiírás a kormányzati honlapon érhető el – ismertette Berczik Ábel.

Borítókép: Gyermekek és gondozójuk egy fővárosi bölcsődében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!