Közlekedés

2019.05.15. 23:01

Jelentős közútfejlesztést tesz lehetővé a gazdaság teljesítménye

A magyar gazdaság jó teljesítménye lehetővé teszi, hogy Magyarország jelentős közútfejlesztési programot valósítson meg, és ezzel hozzájáruljon a gazdaság fejlődéséhez és az életminőség javulásához – hangsúlyozta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán, háttérbeszélgetésen Budapesten.

Derecske, 2018. október 28. A jobb oldali pályaszakaszon kopóréteg terítése. Befejezõ szakaszához közeledik az M35 autópálya kivitelezése. A kopóréteg terítése, pihenõhelyek kialakítása, szalagkorlát felszerelése, útburkolati jelek felfestése, segélyhívók beüzemelése után, a terveknek megfelelõen ez év december elsõ harmadában az autópálya átadásra kerülhet a forgalom számára. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA

Fotó: Oláh Tibor

Elmondta, az útprogramban 2016 és 2023 között mintegy 3200 milliárd forintot fordít Magyarország közút építésére, ebből 1800 milliárd forint hazai forrás, 1400 milliárd forint európai uniós támogatás.

A programban a közúthálózat mintegy 1000 kilométernyi új szakasszal bővül.

A kormány stratégiai célja az útprogram megvalósításával, hogy bekösse a megyeszékhelyeket, a nagyobb városokat, forgalmasabb ipari parkokat, gazdasági térségeket a hazai gyorsúthálózatba, az autópályák, autóutak elérjék az országhatárt, valamint Magyarország bármely pontjáról 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos útszakasz.

Mosóczi László kiemelte, a következő években magas szintű közúti kapcsolatot kap Békéscsaba, Eger, Kaposvár, Salgótarján, Sopron, Szolnok, Zalaegerszeg.

Átépítik a balesetveszélyes csomópontokat

A kormány közúti beruházásokkal nyitja meg Magyarországot és felzárkózó térségeit a lehetséges beruházók, munkahelyeket teremtő vállalkozások, a helyi gazdaságot élénkítő, a családok életlehetőségeit, életminőségét javító fejlesztések előtt – mondta.

Az útprogramba újonnan bekerült projektek közé sorolta az államtitkár a balesetveszélyes csomópontok átépítését, továbbá a 37-es főút Gesztely-Szerencs közötti szakaszának négysávossá tételét. Emellett elkerülő szakaszt építenek Sajószentpéter-Berente térségében, valamint Veszprém déli részén. Előkészítik a Zalaegerszeg-Körmend közötti szakasz megépítését, a Pusztaszabolcs elkerülő utat és a Körmend-Szombathely-Zanat közötti szakasz hiányzó elemeit.

Még az idén átadnak mintegy 200 kilométer gyorsforgalmi és főutat. Például a Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszt, az M4-esen az Üllő és Cegléd közötti szakaszt. Salgótarján megközelítését segíti majd a 21-es főút négysávossá bővítése Nógrád megyében. Elkészül még az idén az M2 gyorsforgalmi út Budapest-Vác közötti szakasza, Kaposvár bekötése érdekében négy sávra bővül a 67-es főút Kaposfüred és Látrány között. Befejezik az M70 autóút autópályává fejlesztését, amivel teljes értékű gyorsforgalmi összeköttetés valósul meg Budapest és Ljubljana, illetve az Adriai-tenger között. Jövőre további 225 kilométer gyorsforgalmi és főút készül el – sorolta az államtitkár.

A vidéki bekötő- és összekötőutak is megújulnak

Mosóczi László hangsúlyozta, a kormány kiemelt feladatának tartja a közlekedési hálózatok folyamatos bővítése mellett a meglévő elemek karbantartását, 2016 és 2020 között összesen 400 milliárd forint költségvetési forrást biztosít a közútkezelő számára az üzemeltetési és fenntartási feladatok színvonalas ellátáshoz.

Az államtitkár kitért arra, hogy a Magyar Falu Programban az idén és jövőre 50-50 milliárd forint áll rendelkezésre a vidéki bekötő- és összekötőutak korszerűsítésére, 2019-ben a programban 430 kilométernyi útszakasz újul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!