áruházláncok

2019.12.04. 12:30

Több helyen leállhat a munka az év végi hajtás után

Már három, a magyar piacon meghatározó áruházláncból jelezték a dolgozók, hogy az év végi szezon után hajlandók határozott lépéseket tenni a munkaerőhiány okozta helyzetük megoldásáért.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Magyar Nemzet cikke szerint

egyre forgalmasabb az év végi bevásárlások időszaka, és az élelmiszerboltokon kívül az iparcikkek, műszaki eszközök, bútorok áruházaiban már hétköznap is jóval többen fordulnak meg, mint az év többi részében.

Eközben a lakossági fogyasztást kiszolgáló munkavállalói réteg leterheltsége folyamatosan fokozódik karácsonyig, jellemzően hét végi pihenőnap nélkül. Emiatt akad olyan cég, amelynek üzleteiben

december első hetében már mindennapos a feszült hangulat a hét közben is többször változó beosztások miatt.

A havonta átlagosan bruttó 230 ezer, azaz nettó 160 ezer forint körül kereső áruházi dolgozók egyre több láncnál találnak egymásra, formálódó összefogásuk pedig közös tiltakozást is eredményezhet a jövő év első felében. Az eddig felmerült elképzelések szerint előre egyeztetett időpontban akár több vállalatnál egységes munkabeszüntetést is szervezhetnek, hogy elérjék: a munkáltatók tegyenek érdemi lépéseket az ágazat legnagyobb problémájának megoldására és a cégek ne csupán a profitjukat tartsák fontosnak.

A lapnak név nélkül nyilatkozó alkalmazottak úgy fogalmaztak, hogy a jelenségek általánosak és már évek óta ismertek. Ám például

a túlhajszoltság, a túlóráztatás és a kiszámíthatatlan időbeosztás már nagyobb gond a kereskedelmi dolgozóknak, és elnyomja az eddigi béremelések munkaerő-megtartó erejét a nagy alapterületű egységekben.

Megemlítették, hogy a napi erőfeszítéseket tapasztalva már

a bolti feladatok ellátásába ugyancsak bevont áruházvezetők közül is többen támogatnák a kiszolgáltatott helyzetben lévő beosztottak törekvéseit. Azt is elmondták az érintettek, hogy ugyan a kereskedelemben megszokott az év végi hajtás, ám a nagyáruházakban a szezonálisan felvett dolgozók bevonásával sem könnyebb ellátni a feladatokat, akik ráadásul gyakran cserélődnek, betanításuk pedig külön időt vesz igénybe.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!