rejtegetjük?

2020.02.02. 13:46

Évről évre több pénzt tartunk otthon

A nagyon magas hazai készpénzállomány okainak kiiktatásához nemcsak intézkedésekre, hanem a hagyományokkal való szakításra is szükség van.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andrey_Popov

Rohamosan emelkedik a hazai készpénzállomány, amelynek jelentős része a háztartásoknál pihen – írja a Magyar Nemzet. Ennél csak egy fokkal racionálisabb pénztartási mód, ám ugyancsak kiterjedt mennyiséget tesznek ki a látra szóló betétek, ami az emberek némi óvatosságára utal, de az ügyfelek pénztárcája és a hazai gazdaság működése szempontjából nem sok vizet zavar. A helyzet kialakulásában több tényező is szerepet játszik.

A tavaly novemberi 6524,5 milliárd forintról decemberre 6627,1 milliárdra hízó hazai forgalomban lévő készpénzállomány újabb történelmi rekordnak számít, s 8,3 százalékos bővülést jelez. Mindez tavaly év végén fejenként átlagosan mintegy 600 ezer forintos megtakarítást jelentett – derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adatokon alapuló statisztikai mérlegéből.

A jelenség azonban nem meglepő, hiszen Magyarországon valójában már tavaly historikus mértékűre duzzadt a párnacihában, befőttesüvegben, esetleg trezorban tartott bankjegyek tömege: 2018 végén lépte túl ugyanis a szóban forgó tétel először a 6000 milliárd forintot, 6117 milliárd forintot érve el. Ez akkor 18,7 százalékos, azaz eléggé figyelemre méltó növekedést jelentett egy év alatt. Legutóbb a tranzakciós illeték 2013. január elsejei bevezetése után emelkedett jelentősebben a hazai forgalomban lévő készpénzállomány, de annak mértéke sem volt ekkora.

Az OTP 2019-re vonatkozó öngondoskodási indexe szerint – amely országos reprezentatív minta alapján, a bankszámlával rendelkező 18–70 évesek, 1500 fő személyes megkérdezésével készült – a többség még mindig nem tervez hosszú távra, inkább mindennapi céljait valósítja meg. Van azonban ok a bizakodásra, hiszen éves összevetésben tavaly a megtakarítások száma és volumene is emelkedett: a korábbi 41 százalékról 44 százalékra. A legnépszerűbb termékek változatlanul a lakás-takarékpénztári és nyugdíjpénztári megtakarítások, valamint az életbiztosítások és a lekötött betétek voltak.

A nagyon magas hazai készpénzállomány okai azonban még mindig számottevők, amelyek kiiktatásához nemcsak intézkedésekre, hanem a hagyományokkal való szakításra is szükség van. Ilyen kerékkötő a tartósan nagyon alacsony kamatkörnyezet, a szolgáltatásokat megdrágító tranzakciós illeték, valamint a 150 ezer forintig díjmentes, havi kétszeri készpénzfelvétel, továbbá a nyugdíjhoz kapcsolódó ellátások készpénzes kifizetése, illetve a feketegazdaságra jellemző megoldások vagy a végrehajtások elől a pénzügyi vagyonukat készpénzben elrejtők magas aránya is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!