hiányzó szektor

2020.06.08. 12:29

Professzionális kiadó lakásokra várnak a magyar ingatlanpiacon

Speciális szabályokkal lehet megalapozni a vállalkozói bérlakáspiacot, amihez a rozsdaövezetek közép- és hosszú távú fejlesztési programjai megfelelők lehetnek.

Forrás: Shutterstock

Az ingatlanfejlesztők szakmai kerekasztala kedvezményes, 5 százalékos értékesítési és 5 százalékos bérbeadási áfát javasol a Magyarországon egyre inkább hiányzó szektor kialakításnak elősegítésére – ismerteti a Világgazdaság.

A gazdasági napilapban megjelent cikk szerint a tervezéshez kivételes, az átlagtól eltérő bérházépítési szabályozásra van szükség, a zömmel fiatal bérlőket pedig adókedvezménnyel társuló munkáltatói támogatással kellene segíteni.

Kiss Gábor, a legnagyobb hazai vállalatokat tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke szerint

az intézményi bérlakáspiac megalapozásához az 5 százalékos értékesítési és a tárgyi adómentes bérbeadási áfa megfelelő intézkedés lenne.

A mostani 27 százalékos áfával megvásárolt lakások után a cégek visszaigénylik az áfát, elveszítve ezzel az áfamentes bérbeadás lehetőségét, ami versenyhátrányt okoz a szürkegazdaságban kiadott magánlakásokkal szemben. A kedvezményes értékesítési áfa időszakában elindult egy-egy vállalkozói bérlakás-portfólió kialakítása, de az idő rövid volt a számottevő változáshoz, és a kormányzat sem a befektetőket akarta támogatni a kedvezménnyel.

A most bevezetésre kerülő 5 százalékos rozsdaövezeti újlakás-értékesítési áfa mértéke lehetővé teszi, hogy a megvásárolt lakások után a cégek ne igényeljék vissza az áfát, de cserébe tárgyi adómentesen tudják bérbe adni őket.

Az IFK elnöke szerint a Növekedési hitelprogram Hajrá most megadja a lehetőséget a bérlakásépítés és -vásárlás hosszú távú finanszírozására. „A rendelkezésre álló és igény szerint bővíthető, 1500 milliárd forintos keretből a 20 éves futamidejű, 2,5 százalékos kamatozású kölcsön nagymértékben támogatja egy bérlakásprogram beindítását” – mondta.

Arra is rámutatott, hogy bár részletkérdésnek tűnik, de az egyik legfontosabb lépés a bérlő és a bérbeadó jogviszonyának rendezése, az elavult jogszabályok felülvizsgálata és módosítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!