áttörés

2020.06.03. 07:16

További forinterősödésre számítanak a pénzügyi szakemberek

A hosszú hétvége meghozta az áttörést a forintnak: erősödő irányt vett és átjutott az eurónkénti 348-as szinten. Jó esély van arra, hogy ezek után az árfolyam visszatér a járvány előtti szintekre.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bach Máté

A három önálló visegrádi valuta árfolyamát megviselte a koronavírus-járvány: a forint, a złoty és a cseh korona egyaránt nagyot gyengült. Miután azonban a forint már az előző két évben is gyengülő trendben volt, a hazai deviza esetében ez minden idők le­g­gyengébb árfolyamát jelentette. Míg a járvány előtti két hónapban 335 és 340 között ingadozott az árfolyam (és már ez is rekordgyenge szint volt), a járvány kiterjedésekor egészen 370-ig szaladt fel az euró a forinthoz képest – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Az MNB több lépésben változtatott monetáris politikáján, hogy a válság hatásait tompítsa: ezek a lépések a forint árfolyamát is stabilizálták, először a korábbinál még gyengébb, 350 körüli árfolyamon. Május folyamán az árfolyam többször eljutott 348-ig, de ott elakadt, így ott a forint szempontjából a technikai elemzés szabályai szerint erős ellenállás alakult ki. Végül múlt pénteken a délutáni órákban megtörtént az áttörés, majd a hétfői ünnepnapon a nyitvatartó nemzetközi piacokon további erősödés zajlott, és ez tegnap is folytatódott: 345 körüli árfolyam alakult ki. Ezzel a járvány és a válság kitörése utáni veszteség nagy részét ledolgozta a hazai valuta.

Az erősödés okai többrétűek. Természetesen jelentős tényező, hogy általában megnyugodtak a pénz- és tőkepiacok, megnövekedett az optimizmus. A fontosabb azonban az lehet, hogy most már nem a forint kamatszintje a legalacsonyabb a visegrádi valuták között, valamint a dollárhoz viszonyítva, hanem pont fordítva: a 0,9 százalékos alapkamat és az ehhez közeli tényleges piaci rövid távú kamat magasabb, mint az említett esetekben. Először az Egyesült Államokban vágták a kamatot 0-0,25 százalék közé, majd a cseh és a lengyel kamatszint is több lépésben mérséklődött: a cseh kamat már csak 0,25 százalék, a lengyel 0,1.

Amíg a forint kamata lényegesen elmaradt a fenti devizákétól, a befektetők rengeteg pozíciót nyitottak a kamatkülönbözet kiaknázására: ennek során forintot adtak el más valutáért nagy tételben, azaz forintban short pozíciókat nyitottak. Most, hogy a forint kamata magasabb, ezek a pozíciók veszteségessé válnak, ezért egyre inkább zárni kell őket. Ez értelemszerűen a forint iránti keresletet jelenti, ami az árfolyam erősödéséhez vezet. Ha a tendencia folytatódik, az árfolyam könnyen vissza is térhet a válság előtti szintekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!