Ország-világ

2020.07.01. 17:18

Közép-Európában a magyar a legkedvezőbb beruházó környezet

A magyar gazdaság sikere nagyban függ attól, hogy milyen új termelési, kutatási kapacitások érkeznek Magyarországra – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a közmédiának Németországból.

Szijjártó Péter szerint „joggal lehet önbizalmunk”, hiszen az elmúlt öt évben folyamatosan megdöntötték a Magyarországra irányuló beruházások rekordját. Azt mondta:

Közép-Európában egyértelműen a magyar a legversenyképesebb és legkedvezőbb beruházó környezet.

Ezt tovább javítják most egy nagymértékű, átfogó beruházási programmal, amelyet az Európai Bizottságtól kapott engedély nyomán a jövő héten indítanak el – közölte.

Ennek keretében a munkavállalók létszámának megtartását vállaló és ezért beruházásokat végrehajtó vállalatoknak felső határ nélkül adhatnak támogatást a beruházott összeg maximum 50 százalékáig. Emellett

újabb 2 százalékkal csökken a szociális adó,

amelynek köszönhetően az így megtakarított összeget a munkáltatók vagy a munkavállalóik fizetésének növelésére, vagy működési, illetve beruházási célra fordíthatják.

A miniszter kiemelte: Baden-Württemberg Magyarország második legfontosabb partnere Németországon belül. 290 baden-württembergi vállalat 70 ezer magyarnak ad munkát, és a baden-württembergi vállalatokkal most is tárgyalnak magyarországi kapacitásaik további bővítéséről.

Szijjártó Péter hozzátette: mindazok az intézkedések, amelyeket a gazdasági akcióterv keretében hoztak, arra inspirálják a vállalatokat, hogy tovább vizsgálják újabb magyarországi beruházások lehetőségét.

A külügyminiszter stuttgarti túrájáról még itt szemezgethet képeket:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!