Ország-világ

2020.11.11. 07:03

Felkészült a lakosság a kijárási korlátozásokra

Nincsenek pánikvásárlások, tavasszal bizonyított az ellátási lánc.

Budapest, 2020. április 21. Az eladó az elõírásnak megfelelóen adja át a húsárut. A Fõvám téri Központi Vásárcsarnok - közismert nevén a Nagycsarnok - üzleteinek jelentõs része a koronavírus járványveszély miatt zárva tart. Vevõk a korlátozott idõszakban is csak elvétve láthatók az óriási csarnok terében. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA / MTI

Fotó: Nagy Zoltán

A kijárási korlátozások és az egységes bolti záróra hétfői bejelentésére megélénkült az élelmiszerüzletek forgalma és nőtt a tartós alapanyagok iránti kereslet vidéken, míg a fővárosban a gyógyszertáraknak és főként a késő estig nyitva tartó áruházláncoknak volt az átlagosnál erősebb látogatottsága. A fogyasztói lendület viszont meg sem közelíti a tavaszi felvásárlások idején tapasztaltakat, a lakosság fegyelmezetten készült a mától érvényes szigorításokra – írja a Magyar Nemzet.

– Ahogy arra számítani lehetett, hatással volt a lakossági fogyasztásra a 20 óráig tartó kijárási korlátozás és a boltok 19 órai bezárásának hét eleji kormánybejelentése: kedden érezhetően nőtt az egyes alaptermékek iránti kereslet a vidéki élelmiszerüzletekben, amelyekből viszont a családok kevesebbet tartalékolnak, mint a tavaszi pánikvásárlások idején – közölte Zs. Szőke Zoltán.

A mintegy 2400 vidéki üzletet működtető Áfeosz–Coop Szövetség elnöke jelezte: az eddigi tapasztalatok alapján

nem várható, hogy a mostani korlátozás idején a márciusban helyenként átmeneti készlethiányt is okozó áruházi állapotok lesznek,

mivel már a maszkviselési kötelezettség szigorítása óta a vásárlók és a bolti munkavállalók is a korábbinál fegyelmezettebben viselik a járványhelyzettel járó kényelmetlenségeket.

Rosszabb lenne az idősáv

– A járvány első hulláma óta eleve visszafogottabb a lakosság költekezése. Most az a jellemző, hogy például lisztből a megszokott kettő helyett négy kerül a kosárba, de nincs igény eltúlzott mennyiségekre. A vevők már megtapasztalták, hogy

a hazai alapellátási lánc szélsőséges helyzetekben is megbízhatóan működik mind a beszállítók, mind a termelői oldal és a kereskedők részéről.

Ez is szerepet játszhat abban, hogy alapvetően fegyelmezett a bolti felkészülés az előttünk álló, 30 napos időszakra, amely remélhetőleg elegendő lesz a járvány visszaszorítására, és nem kellenek további szigorítások, mint például az idősekre kiszabott idősáv – mondta Zs. Szőke Zoltán.

Megjegyezte: a Coop üzleteit kevésbé rázza meg az este 7 órától elrendelt bezárás, mivel mindenütt eleve legfeljebb 20 óráig tartottak nyitva – a kései üzemelés inkább a hipermarketeknél, bevásárlóközpontoknál jellemző a nagyobb városokban.

Kisboltok tündöklése

– A járvány évében megerősödött az élelmiszer-kereskedelem, a vidéki Magyarországon stabil forgalmat termelnek a boltok a legkisebb, egyetlen egységgel rendelkező falvakban is. Legfeljebb lassult a növekedés, de a korlátozásokkal együtt is meghaladjuk a tavalyi eredményeinket – jelezte a magyar lánc vezetője.

Hozzátette: azt is megfigyelték, hogy az emberek jobban a háztáji, kézműves feladatok, illetve a földművelés, a kerti, gazdálkodási teendők felé fordultak a járványos időkben, amit a helyi szerszám- és barkácsboltok, vegyeskereskedések bővülő forgalma is mutat.

Nem lázongtak a maszk miatt

– Az egyes településeken nem voltak kiugró esetek, nem kellett fokozott hatósági fellépés a maszkviselési kötelezettség miatt a boltokban, habár amikor szigorodott a rendelet, a dolgozók aggódtak, hogyan vállalják a felelősséget a maszkellenesek vagy a kellemetlenkedő vásárlók miatt, főleg hogy a rendőrség és a kormányhivatalok ellenőrzései folyamatosak – idézte fel az elnök. Mint mondta, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy

a vidéki emberek a járványügyi védekezésben is összetartók, és nem értékelik szélsőségesen az intézkedéseket.

– A kisebb lélekszámú településeken ráadásul mindenki mindenkit ismer, nem okoz gondot a közös kötelezettség. Kérésre, felszólításra a legtöbbször ellenkezés nélkül együttműködnek a maszk nélkül érkezett vásárlók, ahol pedig ellenállásba ütközött az eladó, előfordult, hogy a boltban tartózkodók egy emberként rögtön a pártját fogták, és maguk is szabályos magatartásra szólították fel a vevőt – fogalmazott Zs. Szőke Zoltán.

Budapesten sincs izgalom

Mérsékelten volt élénk a kereslet a fővárosi élelmiszerüzletekben, de elmaradtak a pánikvásárlások, amire a tapasztalatok alapján közvetlenül a korlátozások bejelentése után lett volna a legnagyobb esély, a lakosság azonban nem kezdett felhalmozásba. A vírusos időkben eleve élénk gyógyszertári forgalom, több helyen a vásárlók sorállásra készülhetnek, a biztonságos védőtávolság miatt is. Megtudtuk: még mindig feszültséget okoz, hogy maszk nélkül érkeznek a patikákba, holott az ugyancsak súlyos jogsértés, a vevő ki sem szolgálható. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára jelezte: az áruházak felkészültek a rövidített üzemelésre a járványügyi szempontok szerint, minden termékkörben bőséges az áruellátottság, és továbbra is elérhető valamennyi üzlet reggeltől 19 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!