Gazdaságvédelmi akcióterv

2020.12.15. 19:44

Jövőre is folytatódnak a vállalkozásokat megszólító pályázatok

A Vállalkozásfejlesztési Tanács keretében megtartották kedden a II. Kkv stratégia konferenciát, az online ülésen elhangzott, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv eddigi intézkedései mintegy 1 millió munkahely megvédéséhez járultak hozzá, és vállalkozások tízezreinek nyújtottak közvetlen segítséget – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményben.

A rendezvényen György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár mutatta be a 2021-es gazdaságfejlesztési terveket.

A hosszú távú fenntarthatóság záloga a beruházások támogatása.

A hozzáadott érték növelését szolgáló technológiaváltó fejlesztések válságálló munkahelyeket hoznak létre, és hozzájárulnak a bérek növekedéséhez, ezért a kormány csak a járványhelyzet kezdete óta több mint 900 milliárd forinttal támogatta új beruházások létrejöttét mondta el az államtitkár.

Megtörtént a szak- és felnőttképzési rendszer átalakítása annak érdekében, hogy a magyar munkavállalók képesek legyenek alkalmazkodni a változó körülményekhez. Ingyenes informatikai képzéseket hirdettek, online tananyag készült a vállalkozások számára, és támogatási programot dolgoztak ki a vállalatok belső képzéseinek támogatása érdekében ismertette.

A 2021-es terveket összefoglalva az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Kkv stratégiában zászlóshajó intézkedésként megjelölt programok végrehajtása eredményesen zajlik. Ennek megfelelően a következő uniós programozási időszakban is lesznek a vállalkozások széles körét megszólító, technológiaváltást támogató pályázatok, mint amilyen a Magyar, high-tech és zöld konstrukció. A szakpolitika elkötelezett továbbá a Magyar multi program és a Zöld nemzeti bajnokok program folytatása mellett is.

Várhatóan már 2021 első negyedévében megjelenhetnek a nagy növekedésre képes vállalkozásoknak szóló, úgynevezett kiválósági pályázatok.

Emellett a cégek a jelenlegi divat- és designipari, valamint élelmiszeripari támogatások mintájára a továbbiakban is számíthatnak iparág és tevékenység szerint célzott felhívásokra. A fejlesztési forrásokat egészíti ki a felnőttképzés új rendszere és a vállalatoknak ehhez kötődően nyújtott támogatások jelezte György László.

A magyar munkanélküliség a negyedik legalacsonyabb az Európai Unióban, mintegy 800 ezerrel dolgoznak többen, mint tíz évvel ezelőtt. Az IT-szektorban foglalkoztatottak száma 26 ezerrel, a tudományos tevékenységet végzőké több mint 20 ezerrel nőtt Magyarországon. A hazai foglalkoztatás tehát elmozdult a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek felé. A jelenleg nyilvántartott 52 ezer üres álláshely pedig azt mutatja, hogy a feszesebbé váló munkaerőpiacon a munkavállalók jobb alkupozícióba kerülhetnek, ezáltal bérük is növekedhet fejtette ki az államtitkár.

„Azért dolgozunk, hogy Magyarország megerősödve kerüljön ki a járványból, és részben a kormányzati intézkedéseknek, részben a munkaadók és munkavállalók elmúlt hónapokban tapasztalt elkötelezettségének köszönhetően képesek legyünk kanyarban előzni”

fogalmazott György László az ITM közleménye szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!