Könnyítés

2020.12.30. 15:20

Meghosszabbították a turisztikai ágazat adókedvezményeit

A kormány turizmust érintő támogatása összességében meghaladja a 800 milliárd forintot, azaz 2 milliárd eurónál is több, ami európai szinten is kiemelkedőnek számít – hívta fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleményében.

Az MTÜ emlékeztetett a kormányzat döntésére, amely szerint január 1-jétől a veszélyhelyzet végéig továbbra sem kell a szolgáltatóknak turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetniük.

Az intézkedések meghosszabbításával a cél a járvány által leginkább sújtott turisztikai ágazat terheinek könnyítése, a turizmus-vendéglátásban működő vállalkozások életben tartása és a munkahelyek megmentése abban az időszakban is, amikor a szálláshelyek és éttermek vendégeket nem fogadhatnak írta az ügynökség, utalva arra, hogy a szektor 400 ezer ember megélhetését biztosítja és a GDP 13,5 százalékát adja.

Az MTÜ ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a kormány döntése szerint a rendkívüli időszakban megállapított, de be nem szedett adót kivéve, ha annak összege nulla a vállalkozásoknak be kell vallaniuk.

A gazdaság újraindításában az MTÜ szerint a magyar turisztikai szektor nagy szerephez jut majd, ezért is stratégiai jelentőségű, nemzeti érdek az ágazat támogatása, a vállalkozások helyzetének könnyítése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!