megtakarítások

2021.03.25. 10:08

Vegyes a kép az életbiztosításoknál

A díjbevétel mintegy ötödét már a nyugdíjcélú konstrukciók adják.

Tavaly 4 százalékkal nőtt az életbiztosításokból származó díjbevétel Magyarországon, meghaladva az 530 milliárd forintot, ezen belül azonban vegyes volt a kép, több termékcsoport esetében a piaci szereplők csökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni – írta a Világgazdaság csütörtökön.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján a múlt év egyértelmű nyertesei az adókedvezmény mellett igényelhető nyugdíjbiztosítások voltak: az éves díjbevétel megközelítette a 102 milliárd forintot, ami 16,8 százalékos bővülés 2019-hez mérten.

A befektetési egységhez vagy indexhez kötött (unit-linked) életbiztosításoknál 7,1 százalékkal, 228 milliárd forintra nőtt a díjbevétel.

Jelentős, 7,5 százalékos emelkedést mutatott a statisztika az egészségbiztosításoknál is, ám ezek még mindig nagyon kis szeletét adják a piacnak, valamivel több mint négymilliárdos tavalyi volumen mellett – írta a lap.

A korábban nagyon népszerű vegyes életbiztosítások díjbevétele majdnem a tizedével, 110,4 milliárd forintra csökkent, de 3,7 százalékos visszaesést mért az MNB a kockázati (halálesetre szóló) konstrukcióknál is, az elérésre szóló életbiztosításoknál pedig 8,4 százalékos volt a csökkenés.

A tavalyi vegyes irányú mozgások nyomán az életbiztosítási díjbevételek összetétele is érezhetően átalakult: a nyugdíjbiztosítások részesedése például 17,1-ről 19,2 százalékra ugrott egyetlen év alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!