jelentős károk

2021.04.14. 08:10

A fagy miatt megint odaveszett a kajszitermés nagy része

A húsvét utáni, éjszakai fagyokkal is járó lehűlés szinte bizonyosan jelentős károkat okozott a kajszi- és az őszibarack-ültetvényekben – mondta Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

Debrecen, 2021. január 7. Debrecen határában a Pallagi Kísérleti Kertészeti Telepen megkezdték a gyümölcsfák metszését. Elsõként az almafák vannak soron, az intenzív tartás miatt hektáronként 2500 fa. Azt követõen a csonthéjasok, a meggyfa és cseresznyefa, végül az õszi- és kajszibarackfa kerül sorra március elejéig. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

A Világgazdaság cikke szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérése is azt jelezte, hogy a múlt heti fagyok országszerte jelentős károkat okoztak a csonthéjasokban.

Május közepéig ráadásul még előfordulhatnak újabb fagyok, amelyek pedig már a később virágzó, fontos magyarországi gyümölcsökben – például az almában, a körtében, a cseresznyében, a szilvában és a meggyben – is kárt tehetnek.

Az idei már a harmadik év, amelyben tavaszi fagykárok pusztítanak,

és a gyümölcstermesztőknek nagy árbevétel-kiesést kellett el szenvedniük. Mindez megnehezíti számukra a kárenyhítési alapból történő kifizetések igénybevételét is.

Az agrárkamara szerint a globális klímaváltozás,

az időjárás egyre szélsőségesebbé válása komoly kihívás a kertészeti ágazatnak is, ezeknek a hatásoknak fokozottan ellenálló gyümölcsfajták telepítésére lenne szükség.

A NAK hangsúlyozta, hogy a kormányzat az elkövetkező években kiemelkedő mértékű forrásokat biztosít a hazai agrárium fejlesztéséhez és a termelés hatékonyságának növeléséhez, ennek keretében pedig a hazai gyümölcsnemesítés újbóli megerősítésére is sor kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!