Befagytak a tárgyalások

2021.05.31. 15:12

Nagy István: nincs megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról

Befagytak a tárgyalások Brüsszelben, nem született megállapodás az Európai Unió új Közös Agrárpolitikájáról (KAP) – mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában hétfőn.

A tárgyalások egy hónap múlva folytatódnak, ahol próbálnak olyan egyezséget teremteni, amely biztonságba helyezi mind a termelést, mind a teremtett világért érzett felelősségvállalást – fogalmazott Nagy István.

Kitért arra, hogy az Agrárminiszterek Tanácsa tavaly októberben jutott közös álláspontra, ezt az álláspontot kellett az Európai Parlamenttel egyeztetni május 26-27-én. Ez a megállapodás szabályozza az európai gazdák jövőjét a következő hét évben, meghatározza a termelési körülményeket és az új időszak támogatási rendszereit.

Az agárminiszterek nyitottak voltak a megegyezésre, az új kompromisszumos javaslatban végül azonban nem közeledtek az álláspontok. A főbb vitatott területek között a tárcavezető a kis, 10 hektáros területig terjedő gazdaságok átalánydíjas támogatását említette, valamint a termeléshez kötött támogatások csökkentését és az agroökológiai alaptámogatások mértékét.

Az Európai Bizottságot Frans Timmermans alelnök vezette, miatta fagytak be az álláspontok – vélekedett Nagy István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!