rekord

2021.08.03. 11:33

Egyre gyorsabb a tempó a lakossági hitelpiacon

Új sebességi fokozatba kapcsolt júniusban a lakossági hitelpiac: a háztartások 136,4 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek, ami amellett, hogy a duplája az egy évvel korábbi mennyiségnek, új rekord is – ismerteti keddi számában a Világgazdaság.

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

A gazdasági napilap cikke szerint a fogyasztási hiteleknél sem alakult rosszul a június: ezeknél 121,6 milliárd forintnyi új szerződés született, ami éves alapon 35,1 százalékos bővülés. Az első fél évet vizsgálva is kedvezők a számok.

Az új lakáshitel-szerződések mennyisége például már meghaladta az 597 milliárd forintot, ami erőteljes, 33,6 százalékos emelkedés 2020 azonos időszakához viszonyítva.

A háztartások hiteleinek állománya szintén tempósan emelkedik, igaz, ebben jelentős a szerepe a hiteltörlesztési moratóriumnak is: június végén 8743,4 milliárd forintot ért el a portfólió mérete, ami 15,5 százalékos növekedés.

Az utóbbi hónapok tendenciái alapján pedig

szinte biztosra vehető, hogy jóval erősebb évet produkál a tavalyinál a lakossági hitelpiac.

A bővülést az elhalasztott kereslet éppúgy fűti, mint az állami ösztönzők: a csok, a babaváró kölcsön vagy az otthonfelújítási program – ismerteti a Világgazdaság.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!