Ország-világ

2021.10.11. 07:56

Példa nélküliek a hazai adókedvezmények

A baloldali kormányzás idején a családi adókedvezményeket és az otthonteremtési támogatásokat is elsöpörték a megszorítások.

Smiling Father, Mother and Son Pet and Play with Smooth Fox Terrier Retriever Dog. Sun Shines on Idyllic Happy Family with Loyal Pedigree Dog have Fun at the Idyllic Suburban House Backyard

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Rendkívül széles körben segíti a családokat és a vállalkozásokat a 2010 óta kiépült magyarországi adórendszer. Így például amíg 2009-ben a személyi jövedelemadó felső kulcsa 36 százalék volt, addig ma az egykulcsossá vált rendszer 15 százalékos elvonást tartalmaz, amely az egyik legkedvezőbb az Európai Unióban. A társasági adó 2009-ben 20 százalék volt, most 9 százalék. Ez hatalmas előnyt biztosít Magyarországnak a befektetőkért folyó küzdelemben. A munkáltatói adóteher 2009-ben 33,5 százalékos elvonást jelentett, ez a szám az elmúlt évek folyamatos csökkenése után jövőre 15 százalék lesz. A családi adókedvezmények fontos szerepet játszanak a kormány politikájában – írja a Magyar Nemzet. Ezek a lehetőségek egyszerre ösztönzik a gyermekvállalást és segítik a gazdasági növekedést. Jelenleg egymillió család részesül ilyen segítségben.

Sőt az unióban példa nélküli az első házasoknak járó adókedvezmény, amellyel 2020-ban 105 ezer érintett összesen 4,2 milliárd forintot spórolhatott meg. A négygyermekes édesanyáknak egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ahogy 2022 januárjától mentesülnek a teher alól a 25 év alatti munkavállalók is.

Az otthonteremtést is támogatja az adórendszer. Az idén január 1-jétől 2022. december 31-ig (átmeneti rendelkezésekkel 2026. december 31-ig) 27 százalékról öt százalékra csökkent az újonnan vásárolt vagy építtetett lakások áfája. Ezzel is segíti az állam, hogy a családok hozzájussanak egy 150 négyzetméter alatti lakáshoz és háromszáz négyzetméter alatti családi házhoz. Ennek a kedvezménynek az a feltétele, hogy az építési engedély legkésőbb 2022. december 31-re megszülessen vagy az építést legkésőbb ekkorra bejelentsék. Szintén ettől az évtől él az a lehetőség, hogy ha a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő család az új otthon megvásárlásához (építtetéséhez) csokot igényel, akkor az állam teljesen elengedi az áfa megfizetését. Továbbá azok a családok, amelyek új vagy használt lakóingatlanuk megvásárlásához csokot vettek igénybe, teljes egészében mentesülnek a négyszázalékos illeték megfizetése alól, az ingatlan vételárától függetlenül. A baloldal korábban megszüntette a családi adókedvezményeket és az otthonteremtési támogatásokat is.

Ezzel szemben az adócsökkentések csak az idén mintegy hatszázmilliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Jövőre pedig az eddig ismert intézkedések révén több mint 870 milliárd forinttal marad több az érintetteknél. Sőt, 2022 elején a családok visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat.

Készül a NAV az szja-visszatérítésre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készül a jövő évi adó-visszatérítésre. Mint ismeretes, a gazdaság ebben az évben elérte a kormány által kitűzött teljesítményt, ezért – a korábbi ígéretnek megfelelően – az állam visszautalja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó jogszabály szerint visszajáró részét. A Mediaworks Hírcentruma interjút készített Vágujhelyi Ferenc államtitkárral, a NAV vezetőjével, aki elmondta, a hatóság már javában dolgozik azon, hogy február 15-ig mindez rendben megtörténjen. – A feladat annyiban nem ismeretlen, hogy a NAV – a jogszabályi keretek között – rendszeresen utal különféle összegeket a cégeknek és a magánszemélyeknek.

Az szja-visszatérítés persze tartogat némi kihívást, ami részben a személyi jövedelemadózás sajátosságaiból, részben pedig abból adódik, hogy majdnem kétmillió magánszemélynek nagyjából egy időben kell visszajuttatnunk a befizetett szja-t. Fennakadás azonban nem lesz – mondta az államtitkár.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!