a gazdaságnak is jó

2021.11.09. 10:33

A felek készen állnak a jövő évi minimálbér-megállapodás aláírására

Bodó Sándor államtitkár szerint a minimálbér emelése a munkaerőpiacra is hatással lesz, tisztulni fog a foglalkoztatás.

A felek készen állnak a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról szóló megállapodás aláírására – hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Kiemelte, a jövő évi 200 ezer forint minimálbér és a 260 ezer forint garantált bérminimum 20 százalékos növekedést jelent, amire az elmúlt években nem volt példa.

Felidézte, hogy a nemzeti konzultáció is felhatalmazást adott a bérek megemelésére. Mivel a járvány negyedik hulláma „itt topog az ajtóban”, a szállítási láncokban nehézségek vannak, ezért hosszú távú megállapodást most nem kötnek, de erről a jövőben folytatják a tárgyalásokat a tervezhetőség érdekében.

Bodó Sándor rámutatott arra, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése hatással lesz az ennél magasabb bérekre, illetve a minimálbérhez kötött egyéb juttatásokra is.

Az ITM államtitkára hangsúlyozta, a kormány segíti a munkáltatókat a megállapodás végrehajtásában egyebek közt a munkáltatói járulékok csökkentésével, a kisvállalkozók adójának mérséklésével, illetve azzal, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatára a helyi iparűzési adó idei beszedési formája jövőre is megmarad. Ezekkel az intézkedésekkel a cégeknél mintegy 660-670 milliárd forint marad, amit béremelésre fordíthatnak a vállalatok.

Az ITM államtitkára szerint a minimálbér emelése a munkaerőpiacra is hatással lesz, tisztulni fog a foglalkoztatás.

Bodó Sándor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában fontosnak nevezte, hogy a magyar bérek elmozdultak, az idén mintegy 20 százalékkal növekednek. A szakképzett munkavállalókra nagy igény van, a jól képzett munkaerőt meg kell fizetni – tette hozzá.

A magasabb bérek a magyar gazdaságnak jó lehetőséget jelentenek, hiszen a nagyobb jövedelmet a munkavállalók a magyar piacon költik el, és ez motiválhatja a hazai termelést is – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!