Nemzetközi kutatás

2021.12.01. 06:51

Az elmúlt egy évben a magyarok több mint fele tudott félretenni hó végén

A felmérésben válaszoló magyarok 45 százaléka úgy érzi, hogy a személyes anyagi helyzete nem változott, 24 százalékuk szerint javult, 27 százalékuk szerint rosszabbodott.

A magyarok 12 százaléka 12 hónapig bírná ki jövedelem nélkül, a lakosság 67 százaléka tudott több-kevesebb rendszerességgel pénzt félretenni az elmúlt egy évben – közölte a Provident Pénzügyi Zrt. az anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült nemzetközi felmérés alapján.

Az Ipsos MORI tíz olyan országban vizsgálta a többi között a lakosság pénzügyi helyzetét, hitelfelvételi szokásait, megtakarítási képességeit, ahol az IPF jelen van. A felmérésben Magyarország mellett Ausztrália, Csehország, Lengyelország, Lettország, Észtország, Litvánia, Románia, Spanyolország és Mexikó vett részt.

A közlemény szerint a magyar válaszadók 45 százaléka úgy érzi, hogy a személyes anyagi helyzete nem változott, 24 százalékuk szerint javult, 27 százalékuk szerint rosszabbodott.

Az adatok pozitív trendről tanúskodnak, hiszen tavaly ugyanerre a kérdésre még csak a megkérdezettek 19 százaléka válaszolta azt, hogy javult az anyagi helyzete, szemben az idei 24 százalékkal – közölte a Provident Zrt.

A megkérdezett magyarok 27 százaléka arról számolt be, hogy az elmúlt egy évben nem tudott félretenni hó végén. A vizsgált kelet-európai országok közül Romániában volt a legrosszabb ez az arány, ott 34 százalék mondta, hogy nem tudott spórolni. A legjobban a csehek állnak, ahol mindössze 18 százalék azok aránya, akik nem tudnak hó végén félretenni. A felmérésben minden tizedik magyar úgy nyilatkozott, hogy havi szinten nagy vagy számottevő összeget tudott megtakarítani.

A felmérés alapján minden tizedik magyar szokott fix összeget félretenni hó végén. Minden negyedik megkérdezett azt közölte, hogy havi gyakorisággal, de változó összeget takarított meg, és minden harmadik válaszadó tudott valamekkora összeget, de nem rendszeresen megspórolni az elmúlt 12 hónapban.

Az elmúlt egy évben a magyarok 32 százaléka kért kölcsön vagy vett fel személyi hitelt valamilyen forrásból, ezen belül 15 százalék azok aránya, akik banktól vagy pénzintézettől kaptak hitelt, a többiek családtagoktól, barátoktól kértek kölcsön.

A Provident Pénzügyi Zrt. a londoni és varsói tőzsdén jegyzett International Personal Finance (IPF) nemzetközi pénzügyi vállalatcsoport égisze alatt működik, Magyarországon 18 éve jelentős szereplő a személyi kölcsönök piacának. Az IPF-nek tizenegy országban 2,4 millió ügyfele van, a magyar Provident 3000 munkavállalója révén 230 000 ügyfelet szolgál ki.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában