Időhúzás

2021.12.02. 07:35

Élelmiszerválság jöhet Európában, de Brüsszel nem lép

Az élelmiszeriparban is óriási gondot jelentenek az elszálló energiaárak. Ha Brüsszel nem tesz semmit, nagy baj lehet belőle.

Súlyos élelmiszerválsággal nézhet szembe az Európai Unió, ha Brüsszel nem tesz semmit az energiaválság miatt kialakult helyzet kezelésére – hívták fel a figyelmet a gazdákra nehezedő nyomásra az Európai Parlament képviselői.

Az Európai Bizottság ugyanakkor nem látja súlyosnak a helyzetet, ezért egyelőre nem akar beavatkozni a piaci folyamatokba.

A legnagyobb gondot a földgáz elszálló ára jelenti, amely nélkülözhetetlen a műtrágyagyártásban – számol be róla a Magyar Nemzet. Műtrágya nélkül jelentős hozamcsökkenés várható a növénytermesztésben, az árak pedig most érdemben veszélyeztetik az őszi vetést és a tavaszi fejtrágyázást. Daniel Buda román európai parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet,

amennyiben Brüsszel nem lép közbe, veszélybe kerülhet ötszázmillió európai állampolgár élelmiszer-ellátása. A képviselő szerint a műtrágya magas ára miatt tönkremehetnek a kisgazdaságok, ami súlyos önellátási zavarokat okozhat.

Michael Scannel, az Európai Bizottság szakbizottságának tisztségviselője ugyanakkor a Politico beszámolója szerint nyugalomra intett. Kiemelte: a bizottság elismeri, hogy súlyos terhet jelent a gazdáknak a műtrágya áremelkedése, ugyanakkor szerinte egyelőre nincs szükség beavatkozásra. Jelezte: amennyiben ennél is komolyabbra fordul a helyzet, akkor Brüsszel mérlegeli, hogy átmenetileg feloldja-e a dömpingellenes importkorlátozásokat. Ebben az esetben az uniós gazdák az orosz piacról és más harmadik országból is hozzájuthatnának folyékony műtrágyához.

Scannel úgy látja, ezzel a lépéssel sem érhető el jelentősebb árcsökkenés. Az importkorlátozások lazítása ugyanakkor tovább nehezítené az európai műtrágyagyártók helyzetét.

A pandémia miatt kieső piacok, az elszálló takarmányozási költségek és az egyre drágább munkaerő, valamint a napjainkban is előforduló szállítási nehézségek mellett még mindig nem állt helyre a kereslet és a kínálat egyensúlya. Ezt az amúgy is kaotikus világ­piaci helyzetet tetézi a növénytermesztésben is megjelenő jelentős önköltségiár-emelkedés.

Magyarországon lesz elegendő műtrágya, ha kell, importból, állami segítségnyújtással fedezi a kormány a szükségleteket. Ennek konkrétumairól a következő napokban várható bejelentés

– mondta a minap Nagy István. Az agrárminiszter emlékeztetett: míg egy intenzíven termelő, szántóföldinövény­termesztéssel foglalkozó gazdálkodó

korábban hektáronként 50-85 ezer, jelenleg már 205-255 ezer forint értékben juttat ki a földjére műtrágyát.

Ehhez az áremelkedéshez ugyanakkor az is hozzájárul, hogy a hazai műtrágyagyártás meghatározó szereplője, Bige László milliárdos éveken át kartellezett, mesterségesen magasan tartva az árakat, ezáltal megkárosítva a magyar gazdákat és a magyar embereket. A tisztességtelenül megszerzett pénzből pedig árcsökkentés helyett nyíltan támogatja a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert.

Borítókép: Nitrogénművek Zrt. (Fotó: VG/Vémi Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában