Fizetések

2022.01.25. 14:45

A bérek növekedése komoly gazdasági teljesítményt tükröz

Komoly gazdasági teljesítményt jelez az, hogy 10 százalékkal nőttek a bérek Magyarországon; a keresetek emelkedését számos kormányzati intézkedés támogatta – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán a friss statisztikai adatokat kommentálva.

Jó utat választott a kormány a járvány kitörésekor, hogy a munkahelyek megőrzésére és új állások létrehozására helyezte a hangsúlyt – húzta alá az államtitkár.

A fundamentumok rendben vannak, 4,7 millióan dolgoznak az országban, erre lehet alapozni a jövőben a bérek szempontjából is

– jelentette ki.

Az államtitkár kiemelte, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése felfelé tolta a magasabb béreket is, a keresetek növekedését ugyanakkor a 25 év alattiak szja-mentessége, a családi kedvezmények és munkaerőpiaci programok is segítették.

Megjegyezte, átlag feletti volt a bérek emelkedése a közszférában, a versenyszférán belül bizonyos tudományos területeken, a pénzügyi szektor egyes ágazataiban és az informatika területén. Eközben átlag alatt nőttek a fizetések a turizmus és a vendéglátás szektorokban, amelyeket a járvány továbbra is kedvezőtlenül érint.

 

KSH: 10,1 százalékkal nőttek a keresetek tavaly novemberben

Április óta először volt ismét kétszámjegyű a keresetek éves emelkedésének üteme.

A tizennégy éves csúcsra ugró 7,4 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt.

A munkáltatók teljes körére, azaz az öt főnél kisebb vállalkozásokra is kiterjedő felmérés szerint 421 100 forint volt a bruttó átlagkereset, ami 8,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A bruttó kereset mediánértéke – aminél ugyanannyian kerestek kevesebbet, mint ahányan többet – 375 600 forint volt, 

8,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A közfoglalkoztatottakat nem számítva 494 100 forint volt a bruttó átlagkereset, 9,7 százalékkal több az előző év novemberében.

A vállalkozások körében a bruttó keresetek 8,8, a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseinek köszönhetően – 11,1 százalékkal nőttek, minthogy az egészségügyben 32,7 százalékkal nőttek a keresetek.

A feldolgozóiparban 8,3, az építőiparban 10,8 százalékkal nőttek a keresetek és 447 700, illetve 339 400 forintot értek el. A kereskedelemben 399 800, a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás területén 261 200 forint volt a novemberi bruttó átlagkereset 9,3, illetve 10,3 százalékos növekedéssel. Az infokommunikációs szektorban elért 749 300 forintos bruttó átlagkereset, meghaladta a pénzügyi, biztosítási szektor 738 600 forintos átlagát, ami a 12,4 százalékos növekedésnek köszönhető a 7,3 százalékkal szemben. Az egészségügyben 584 100 forint volt az átlagkereset, az oktatásban 437 400 forint, ami 9,9 százalékkal nagyobb az előző novemberinél. A közigazgatás és védelem területén 9,4 százalékos emelkedéssel 609 300 forintot ért el az átlagkereset.

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 409 600 forintra becsülhető, 8,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál alkalmazásban állók száma 91 ezerrel, 3,4 százalékkal nőtt egy év alatt tavaly novemberig a közfoglalkoztatottakat nem számolva.

A múlt év január-novemberében a bruttó átlagkereset 433 800, a nettó átlagkereset 288 500 forintot ért el, 

mindkettő 8,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Borítókép: Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke, Mészáros Melinda, a Liga szakszervezetek elnöke, Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) fõtitkára, Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke és Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke (balról jobbra) aláírja az idei minimálbér-emelésről szóló megállapodást 2021. január 25-én / MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában