Élelmiszer

2022.02.24. 07:10

A kereskedők támogatását kérik a magyar tojástermelők

A magyar tojástermelő és tojáscsomagoló vállalkozások arra kérik a forgalmazókat és a kereskedőket, hogy vállaljanak szerepet a magyar tojástermelés fenntartásában – közölte a Baromfi Termék Tanács szerdán az MTI-vel.

Az érdekképviselet az uniós túlkínálat, valamint a takarmány-, az energia- és a munkaerőköltségek jelentős emelkedése miatt sürget változásokat.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a belföldi vállalkozások már csaknem egy éve önköltség alatti árakon kénytelenek eladni az étkezési tojást. A tojásonkénti 3-5 forintos veszteség ellensúlyozására, az állattartóknak a legolcsóbban előállított, M-es méretű étkezési tojások darabjáért ma legalább 40 forintot kellene kapniuk – írták.

A közlemény szerint átlagos árrés esetén nem változnának jelentősen a fogyasztói árak sem. A forgalmazók és a kereskedők ezért - mint fogalmaztak - támogathatnák a tojásszektort azzal, ha megfizetnék az árakkal a termelők munkáját. A magyar tojás jó minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot – hangsúlyozták.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában