Egyetértésben

2022.02.23. 21:40

Hat gyors intézkedéssel segít a kormány a kisbenzinkutakon

Támogatást kapnak a kis kutak, hogy a vidék ellátásában ne legyen fennakadás. A benzinárstop marad május 15-ig.

– Az elmúlt három napban előremutató tárgyalásokat folytattunk a kis benzinkutakat képviselő szervezetek vezetőivel. Egyetértettünk abban, hogy a családokat meg kell védenünk a külföldről begyűrűző áremelkedéstől. Ezért egyetértettünk abban is, hogy

május 15-éig fenntartjuk a benzinárstopot, vagyis 480 Ft marad a benzin és a gázolaj ára a benzinkutakon

– közölte György László, az innovációs tárca államtitkára a közösségi oldalán.

A gazdaságstratégiáért és fejlesztésért felelős politikus jelezte: a kormány megismerve és megértve a kis benzinkutak helyzetét, hat gyors intézkedést hozott a megsegítésükre.

  1. Hitelmoratórium az érintett kis benzinkutak számára.
  2. Az MSZKSZ-díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.
  3. A szociális hozzájárulási adó elengedése január 1. és május 31. között a kis benzinkutak esetén töltőállomásonként négy fő foglalkoztatotti létszámig.
  4. A Magyar falu vállalkozás-újraindítási programból a tíz fő alatt foglalkoztató kis benzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatásintenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, négy kiszolgálópisztolyt működtető tankolóautomata árából tízmillió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kis benzinkutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az ötmilliárd forintot is.
  5. 0 százalékos áthidaló hitel a Széchenyi-kártya program keretében.
  6. A külföldről beszerzett energia esetén a fizetendő adó eltörlése.

György László azt is jelezte, hogy az egyeztetéseket tovább folytatják. – Az a közvetett célunk, hogy a gyors segítségen túl a vidéki kis benzinkutak technológiai felkészültsége javuljon. Ezért adunk a közvetlen megsegítésükön túl olyan támogatást, amely a működésüket versenyképesebbé teszi – jelezte az államtitkár, köszönetét fejezve ki a tárgyaláson résztvevőknek a konstruktív együttműködésért.

Borítókép: Egy dolgozó megtankol egy autót egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában