Mezőgazdaság

2022.04.29. 14:20

Figyelem, elindultak a határszemle ellenőrzések!

A hasznosítási kötelezettség elmulasztása földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után.

A kormányhivatalok megkezdték a 2022. évi határszemle ellenőrzések végrehajtását. A törvény értelmében a földet a művelési ágnak megfelelő termeléssel kell hasznosítani, vagy megakadályozni a gyomnövények megtelepedését – közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.

Az AM felhívja az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét arra, hogy a határszemle ellenőrzéseket az ingatlanügyi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok hajtják végre. Az ellenőrzés során elsősorban a termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség teljesítését ellenőrzik.

A közlemény szerint a törvény hivatkozott rendelkezései arra kötelezik a földhasználót, hogy a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítsa, vagy termelés folytatása nélkül – a talajvédelmi előírások betartása mellett – a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozza.

A hasznosítási kötelezettség elmulasztása földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után – áll a közleményben.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában