Kreatív megoldások

2022.05.15. 06:42

Télig ne fűtsék a vécéülőkéket, ezt kérik Tokió lakosaitól

Az egyre brutálisabb méreteket öltő, világszintű villamosenergiaár-emelkedések miatt a hatóságoknak egyre kreatívabbá kell válniuk, ha el akarják érni a lakossági energiafogyasztás érdemi csökkenését.

A Tokióból kapott információk alapján ilyen egyedi intézkedéseket mutatott be a FinancialPost – írja az Origo.

A japán fővárosban a tisztviselők arra kérik a lakosokat, hogy naponta egy órával kevesebbet tévézzenek, kapcsolják ki a rizsfőzők melegen tartó üzemmódját, télig ne használják a WC-ülőkék fűtőfunkcióit, a légkondicionáló berendezés hőmérsékletét pedig tartsák 28 Celsius-fok körül.

A szélsőséges időjárás Japánban sem kíméli az elektromos hálózatokat. Miután a márciusi áramszünet kis híján jelentősebb áramkimaradást eredményezett Tokióban, a szakemberek érdemi lépések megtételére ösztönözték a döntéshozókat.

Kiderült ugyanis, hogy

nyáron és jövő télen is szűkös áramellátás várható.A probléma megoldása érdekében először a háztartásokban használt áramzabáló luxuscikkeket vették célba.

„A válság megoldásában mindenkinek ki kell vennie a részét” – nyilatkozta Yuriko Koike tokiói kormányzó egy sajtótájékoztatón. „Szükségünk van a tokiói lakosok és az üzlettulajdonosok támogatására is.”

Természetesen hagyományos módszerekkel is próbálkoznak az országban az áramellátás biztosítására.

A lakosokat és a vállalkozásokat arra ösztönzik, hogy több napelemet telepítsenek a háztetőkre,a tokiói kormány pedig nyomásgyakorlással igyekszik elérni a nyugdíjazott és leállított erőművek újraindítását.

Fumio Kishida miniszterelnök elmondása szerint az ország üzemanyagimporttól való függőségének csökkentése érdekében érdemes lenne megfontolni az atomenergia nagyobb mértékű felhasználását is.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában