Fejlesztési programok

2022.07.27. 08:50

Százmilliárdokat utalt az Unió a napokban

Míg az Európai Bizottság nem bólint rá a Magyarország 2021–2027-es fejlesztési terveit tömörítő operatív programokra, addig a kormány csak a magyar költségvetés kockázatára és terhére dönthet pályázati pénzekről. Eddig erre a Ginop Pluszban és a Top Pluszban volt példa. Közben a 2014–2020-as ciklus zárása is nagy erőkkel zajlik, kiderült, hogy az elmúlt hetekben több mint 840 millió eurót, a 375-ös tervezési árfolyammal számítva 315 milliárd forintot utalt hazánknak Brüsszel – írja a Világgazdaság.

A jövő évi költségvetés elfogadásával lezárult a meghosszabbított tavaszi ülésszak a parlamentben, immár mögöttünk van a Tusványos is, uborkaszezonról azonban szó sincs. Míg a viták homlokterében a kata eltörlése és a rezsicsökkentés átalakítása áll, a háttérben hatalmas tétre menő diplomáciai bokszmeccs zajlik a magyar kormány és az Európai Bizottság között.

Párhuzamos terhelés alatt áll a fejlesztéspolitikai intézményrendszer, hiszen a 2014–2020-as ciklus lezárása mellett egyre sürgetőbb feladat a 2021–2027-es megnyitása.

Mivel egy programozási időszak hét- plusz hároméves, a 2014–2020-as források tekintetében 2023 végéig kell elszámolni Brüsszellel. A VG legutóbbi, féléves adatokat összegző írása szerint az idén január–júniusi időszakban több mint 790 millió eurót utalt át az Európai Bizottság a Magyarországnak járó támogatásokból, ezzel az aktuális lehívási mutató 73 százalékon állt.

Csilingelt a kassza

Ezután néhány héttel itt állunk, és csak pislogunk: a mutató 76 százalékra ugrott, ezzel a lehívási arányban mutatkozó hazai előny is 6-ról 7 százalékpontra nőtt az uniós átlaghoz képest.

Ami ennél is fontosabb: szűk egy hónap alatt mintegy 840 millió eurót utaltak ki teljesítésalapú számlákra.

Ezt azonban reflexből sem szabad 400-zal felszorozni, hiszen a tervezési árfolyam egyelőre 350 forint, amelyet 375-re szándékoznak emelni. Az utóbbival kalkulálva kijelenthetjük: az elmúlt hetekben 315 milliárd forintnak megfelelő támogatás érkezett Brüsszelből euróban.

(...)

Reális cél?

Ennek kapcsán Navracsics Tibor a VG-nek azt mondta,

reális célnak tartja, hogy még az idén megnyerje a két legfontosabb brüsszeli csatát, amelyeken az múlik, hogy Magyarország hozzájusson a 21,7 milliárd euró kohéziós támogatáshoz, illetve a helyreállítási alapból a visszatérítendő támogatásokkal együtt 15,5 milliárd euróhoz.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Navracsics Tibor / Világgazdaság / Móricz-Sabján Simon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában